Na hlavný obsah

Na prístupovú cestu k bytovke čakajú v Spišskej Novej Vsi už desaťročia. Mesto konať nemôže

Činžiaky stoja už od roku 1956, dodnes bez prístupovej cesty.

Na prístupovú cestu k bytovke čakajú v Spišskej Novej Vsi už desaťročia. Mesto konať nemôže
Prístupová cesta. Foto: STVR

Desiatky rokov čaká skupina obyvateľov Spišskej Novej Vsi na prístupovú cestu k bytovým domom. Ak sa chcú priviezť autami, musia ísť cez park. Najhoršia situácia je, keď prší. Vedenie mesta im sľúbilo aspoň provizórne riešenie.

„Tieto činžiaky stoja od roku 1956. Prístupová cesta sa nie že neopravovala, ale tu žiadna prístupová cesta ani nie je,“ podotkol obyvateľ Námestia SNP v Spišskej Novej Vsi Michal Gburík. V bytovke na tejto ulici žije už 30 rokov. 

„Voláme sa síce, že námestie, ale s námestím to nemá nič spoločné. Je to bohapustý prechod cez park rozrytý. Keď prší, tak sa nedá prejsť, lebo je všade plno vody, veľké mláky. A keď neprší, tak zase je tu sucho, práši sa a máte špinu, bordel, za každého počasia,“ opísal Gburík.

Prečo obyvatelia bytovky čakajú desiatky rokov na prístupovú cestu zisťovala v Správach redaktorka Marie Balážová Melníková:

„O autách ani nehovorím. To môžete každý deň umývať a je stále zaprášené. No a topánky, to sa hanbíte ísť do mesta. Lebo každý chodí elegantne a my ideme v zablatených topánkach,“ poznamenala obyvateľka Námestia SNP Františka Marková.

Problém sa týka približne 24 domácností. „Listov, petícií, žiadostí, urgencií sa zanášalo nespočetné množstvo. Každým rokom je nám sľúbené, že sa to bude riešiť. A každým rokom od roku 1956 počúvame tú istú pesničku. Na budúci rok, teraz nie sú peniaze,“ ozrejmil Gburík.

Problémom sú nevyrovnané pozemky. Časť z nich mestu nepatrí, a preto tam cestu postaviť nemôže. Majitelia pozemkov si za ich predaj žiadajú nereálne peniaze. Mesto ponúka aspoň rýchle, hoci dočasné riešenie.

„Jednoduchá stavebná úprava je, že do tohto územia donesieme nový štrk. Zhutníme to, zvalcujeme to, aby štrková zhutnená cesta mohla slúžiť obdobie do definitívneho riešenia,“ povedal viceprimátor Spišskej Novej Vsi Jozef Gonda.

„S navrhovaným riešením sme relatívne spokojní. Tešíme sa, ako to celé dopadne a ako sa situácia vykryštalizuje v budúcnosti,“ reagoval Gburík. Provizórne riešenie pomôže obyvateľom na rok, dva. Mesto by to chcelo stihnúť do začiatku zimy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny