Na hlavný obsah

Na žiadosť o príspevok na opravu domu zostávajú posledné dni. Dostať môžete tisíce eur

Výzva Obnov dom mini 2 sa končí.

Na žiadosť o príspevok na opravu domu zostávajú posledné dni. Dostať môžete tisíce eur
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Už len do konca októbra sa môžu ľudia zapojiť do výzvy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Obnov dom mini 2. Pomôcť má najmä domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou. Výhodou je, že tentokrát žiadatelia nepotrebujú energetický certifikát budovy.

O finančný príspevok do výšky desaťtisíc eur môžu požiadať domácnosti z Banskobystrického a Košického kraja. Využiť ich môžu na zateplenie fasády, výmenu okien, dverí, kotlov alebo solárne kolektory.

„Chceme pomôcť nízkopríjmovým domácnostiam. Tým, ktorí naozaj nemajú dostatok peňazí na účty s energiami a zároveň žijú v oblastiach, ktoré sú postihnuté nadmerným znečistením ovzdušia, tzv. tuhými časticami PM10, kde sme aj rozšírili oprávnené obce, ktoré môžu žiadať,“ informoval generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.

Výzvu Obnov dom mini 2 pripomenul v relácii Ranné správy redaktorka Alžbeta Sujová:

Tých je aktuálne 268. So žiadosťami pomáhajú ľuďom v obciach vyškolení terénni pracovníci. „Pomáham s celou žiadosťou od vyplnenia a potom splnomocnenie si musia overiť. Jediná podmienka je rok výstavby domu,“ povedala terénna pracovníčka v Hronskej Dúbrave Katarína Kolárová.

Výzva Obnov Dom mini 2 je určená len pre rodinné domy postavené pred rokom 2013. „Tieto práce musia byť urobené dodávateľsky, nie svojpomocne. Potom je to už len príjem celej domácnosti. Takých desať až 12 žiadosti máme, ktoré už odišli poštou,“ uviedla Kolárová.

Pána Milana výzva zaujala najmä preto, že nepotrebuje energetický certifikát, ktorý je pre žiadateľov drahý. Zvýšil sa tiež maximálny mesačný príjem na osobu – na 680 eur.

„Teraz mi to vychádza z dôchodku manželky a môjho. Tak som sa rozhodol, že by sme aspoň vymenili okná, keďže máme elektrické kúrenie. Okná sú od roku 1964 a vchodové dvere,“ priblížil žiadateľ a obyvateľ Hronskej Dúbravy Milan Renčo.

„Na internete je aj kalkulačka na výpočet, či do tejto výzvy môžu ísť a či môžeme s nimi pokračovať,“ pripomenula Kolárová.

Plánujú aj druhé kolo

Cieľom výzvy je čiastočne obnoviť aspoň 1 800 domov. Z plánu obnovy je na to vyčlenených 24 miliónov eur.

„Žiadateľom prinesie najmä to, že sa dostanú rýchlejšie k nenávratnému finančnému príspevku s tým, že na túto obnovu nemusia mať pripravené vlastné zdroje. Keďže poskytujeme vyplácanie zálohy päťtisíc eur, prvé zálohy by mohli byť vyplácané už v decembri tohto roku,“ poznamenal Moravčík.

Ak sa občania nestihnú do výzvy Obnov Dom Mini 2 zapojiť teraz, plánujú vyhlásiť ešte druhé kolo, ktoré bude trvať do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko