Na hlavný obsah

Najlepšie miesto na život sú Gbeľany. Pozrite si, ako v rebríčku obstála vaša obec či mesto

Aplikácia NKÚ priniesla výsledky slovenských miest, kde sa žije najlepšie.

Najlepšie miesto na život sú Gbeľany. Pozrite si, ako v rebríčku obstála vaša obec či mesto
Obec Gbeľany z vtáčej perspektívy. Foto: Facebook/Gbeľany

Podľa aplikácie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je na Slovensku najkvalitnejším miestom na život obec Gbeľany v Žilinskom kraji. V hodnotení dosiahla najvyšší počet bodov podľa vybraného mixu ukazovateľov.

Maximálne možné ohodnotenie bolo 3 000 bodov, Gbeľany sa na prvé miesto dostali s 2 494 bodmi. Podľa NKÚ tomu napomohli nárast obyvateľov, nižšia nezamestnanosť či vzdialenosť od škôl a zdravotníckych zariadení.

Na druhom mieste sa umiestnila obec Hôrky, tretie miesto obsadila Nižná Jedľová. Hodnotí sa na základe širokého spektra faktorov, ktoré ľuďom ovplyvňujú život každý deň.

„Mix ukazovateľov, ako sú bezpečnosť, vzdialenosť od školy, kultúrneho zariadenia či skládky alebo záujem o veci verejné, dávajú obyvateľom obraz o tom, na akej úrovni ich obec poskytuje služby a či zabezpečuje kvalitný život,“ informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Zoznam desať najlepších miest na život na Slovensku:

Obce je možné porovnávať na základe deviatich oblastí, a to demografia, ekonomická aktivita, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, bezpečnosť, stupeň ohrozenia extrémnym počasím, účasť na voľbách či sociálna starostlivosť a kultúra. 

Na akej úrovni sa nachádza vaša obec si môžete pozrieť na stránke NKÚ MuMap. Tam si v karte „Kvalita života“ vyhľadáte obec, ktorá vás zaujíma a zistíte, na ktorom mieste sa nachádza a prečo.

„Bezplatná aplikácia poskytuje informácie o hlavných kontrolóroch v samosprávach, aj o nedostatkoch zistených kontrolórmi. Umožňuje porovnať príjmy a výdavky samospráv, aj čerpanie fondov Európskej únie. Dáta o kontrolách a vecných zisteniach aktualizuje úrad priebežne,“ priblížila Bolech Dobáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko