Na hlavný obsah

Najostrejší postoj k demisii Z. Dolinkovej zaujal prezident Pellegrini. Politológ hovorí aj o rekonštrukcii vlády

Už predtým ministerka vyhlásila, že odchádza najmä pre konsolidačný balík.

Najostrejší postoj k demisii Z. Dolinkovej zaujal prezident Pellegrini. Politológ hovorí aj o rekonštrukcii vlády
Na snímke prezident Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavol Zachar

K demisii ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zaujal najostrejší postoj prezident Peter Pellegrini, zhodnotil politológ Pavol Struhár.

„Možno práve toto bude iskra aj pre stranu Hlas-SD, aby z tejto situácie niečo politicky vyťažila. Predpokladám, že sa zvýši tlak zo strany Hlasu na niektorých nominantov iných strán, najmä SNS. Myslím si, že môže prísť aj k akejsi rekonštrukcii vlády,“ vyhlásil politológ.

Prezident Pellegrini v utorok (8. 10.) príjme odchádzajúcu ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Tá ho oboznámi s dôvodmi podania jej demisie.

Už predtým ministerka vyhlásila, že odchádza najmä pre konsolidačný balík, ktorý sa dotkne aj zdravotníkov. Zuzana Dolinková sa zároveň posťažovala, že rezort zdravotníctva nie je premiérskou témou.

SNS jej odchod víta, Smer-SD aj jej materská strana Hlas-SD to prakticky rešpektujú a prezident očakával, že ak sa hovorilo o konci nejakej ministerky, tak nečakal, že to bude práve Zuzana Dolinková.

„Myslím si, že aj Smer-SD to vyhodnotí tak, že na upokojenie situácie treba, aby rekonštrukcia bola širšia a netýkala sa len Zuzany Dolinkovej,“ pokračuje Struhár.

Prezident čaká na náhradu

Prezident zároveň vyhlásil, že neprijme demisiu ministerky zdravotníctva, pokiaľ koalícia nebude mať adekvátnu náhradu.

„Je to zaujímavý a nie často sa vyskytujúci nástroj prezidenta, ktorý ho môže využiť a trošku pribrzdiť vládu a premiéra tým, že neodvolá ministerku, kým nebude za ňu náhrada. Môže to svedčiť aj o mocenskom súboje prezidenta a premiéra, aj keď by sme to takto mohli označiť len veľmi opatrne,“ myslí si Struhár.

„Z môjho pohľadu pozícia patrí strane Hlas-SD a myslím si, že tak to aj zostane. Nemyslím si, že je to ministerstvo, po ktorom by iné strany bažili,“ pokračuje.

Na druhej strane sa diskutuje o pozícii predsedu NR SR a je tu istá kritika, že Hlas má toho príliš veľa. „Môže dôjsť k prerozdeleniu postov v rámci vlády tak, aby niektorí koaliční partneri boli viac uspokojení,“ hovorí politológ.

Dodal však že podľa neho je to ťažká téma a nevie si predstaviť, že by si ministerstvo zdravotníctva zobrala nejaká iná strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko