Na hlavný obsah

Finančná správa mala v minulosti nakupovať zbrane bez potrebnej licencie, tvrdí aktuálny riaditeľ Kišš. Bývalé vedenie to odmieta

Nové vedenie údajne odhalilo nedostatky z minulosti.

Finančná správa mala v minulosti nakupovať zbrane bez potrebnej licencie, tvrdí aktuálny riaditeľ Kišš. Bývalé vedenie to odmieta
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Finančná správa SR v minulosti nakupovala zbrane, strelivo aj príslušenstvo k výzbroji bez potrebných licencií. Tvrdí to aktuálny šéf daniarov Jozef Kišš. Pri údajnom nelegálnom vyzbrojovaní asistovalo Finančnej správe aj ministerstvo vnútra, ktoré jej poskytlo náboje. Bývalý šéf daniarov však obvinenia odmieta.

Príslušníci kriminálneho úradu Finančnej správy SR patria k ozbrojeným zložkám. Nové vedenie úradu odhalilo vo vyzbrojovaní nedostatky z minulosti.

„V rozpore so zákonom nakúpilo pištole Glock, množstvo streliva a rôzne druhy príslušenstva. Obrátili sme sa na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré konštatovalo, že na všetky už zakúpené položky musí mať Finančná správa SR so zákona licenciu, pričom nimi nedisponuje ani v jedinom prípade,“ vysvetľuje hovorca Finančnej správy SR Daniel Súkup.

Podľa bývalého prezidenta Finančnej správy Jiřího Žežulku však vždy platilo, že povolenie bolo vyžadované iba na zbrane a strelivo, ktoré majú vojenský charakter.

Téme nelegálnych zbraní sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

„Ak ministerstvo hospodárstva v tomto roku poskytlo nový výklad zákona, určite to nie je okolnosť, ktorú možno pripísať akémukoľvek predchádzajúcemu vedeniu.,“ hovorí Žežulka.

Rovnako nelegálne mala, podľa prezidenta Finančnej správy, Finančná správa získať aj 40-tisíc nábojov Luger od ministerstva vnútra.

„Podľa neho boli odovzdané napriek tomu, že Finančná správa na to nemala zákonné oprávnenie,“ objasňuje hovorca Finančnej správy SR Daniel Súkup.

Nákup v roku 2018

Podľa bývalého prezidenta Finančnej správy sa náboje kupovali na základe zmluvy uzavretej v roku 2018 za éry prezidentky Wittenbergerovej.

„Požičanie nábojov, ktoré som ja osobne podpísal, bolo z môjho pohľadu v poriadku. Išlo totiž o požičanie bežných nábojov, ktoré nemali charakter vojenského materiálu“ pokračuje Žežulka.

Finančná správa v máji požiadala o kontrolu Ministerstvo hospodárstva (MH), ktoré za vydávanie licencií zodpovedá.

„Rezort hospodárstva môže potvrdiť, že v prípade preverovaných nákupov neboli na tieto vydané potrebné povolenia, prípadne licencie v zmysle zákona. MH SR pritom tieto licencie môže vydať iba v prípade, ak je o to požiadané,“ tvrdí hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík.

Ministerstvo zároveň potvrdilo, že Finančná správa už potrebné povolenia má. V súvislosti s podozrením na nelegálny nákup zbraní podala finančná správa trestné oznámenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko