Na hlavný obsah

NATO má nového lídra, oficiálne sa ním stal Holanďan Mark Rutte

Po desiatich rokoch vystriedal Jensa Stoltenberga.

NATO má nového lídra, oficiálne sa ním stal Holanďan Mark Rutte
Nový šéf NATO Mark Rutte (vľavo) a jeho predchodca Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Holandský expremiér Mark Rutte sa stal v utorok (1. 10.) novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO). Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných desať rokov.

Stoltenberg oficiálne odovzdal post Ruttemu na ceremónii v sídle NATO v Bruseli. Nový generálny tajomník poďakoval spojencom za dôveru, ktorú mu prejavili.

 „(Mark), NATO poznáš dobre a celej Aliancii si dobre známy. Máš dokonalé predpoklady a skúsenosti na to, aby si sa stal skvelým generálnym tajomníkom. Počas 14 rokov vo funkcii premiéra si ukázal, že vieš, ako dosiahnuť konsenzus. Viedol si štyri rôzne koaličné vlády, takže vieš, ako robiť kompromisy. A to sú schopnosti, ktoré sa tu v NATO veľmi cenia,“ povedal Stoltenberg.

Nový šéf NATO vyzdvihol úspechy svojho predchodcu. „Dnes je NATO väčšie, silnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, a to z veľkej časti vďaka tvojmu vedeniu,“ uviedol.

Rutte uviedol, že je odhodlaný pripraviť Alianciu na budúce výzvy. Dodal, že NATO musí splniť splniť sľuby, ktoré dalo Ukrajine a pomôcť jej vo vojne proti Rusku, napísala agentúra Reuters.

Trvalá bezpečnosť v Európe podľa jeho slov nie je možná bez silnej a nezávislej Ukrajiny. Dodal, že Kyjev má v NATO právoplatné miesto.

Stoltenberg bol generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie od 1. októbra 2014. Počas jeho desaťročného pôsobenia európske členské štáty výrazne zvýšili výdavky na obranu najmä v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. NATO sa po ruskej agresii rozšírilo o dovtedy neutrálne Fínsko a Švédsko.

Kto je nový generálny tajomník NATO Mark Rutte? Odpoveď priniesla v reportáži v relácii Aktuálne :24 redaktorka Klaudia Mikolášová:

Rutteho tri hlavné priority

Nový generálny tajomník chce vo funkcii udržať pohromade transatlantické partnerstvo, presviedčať spojencov, aby zvýšili výdavky na obranu a pokračovať v podpore Ukrajiny, vrátane jej ambícií vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva z analýzy informačného portálu DutchNews.nl.

Jedným z prvých podujatí, ktoré bude Rutte viesť ako šéf Aliancie, bude stretnutie ministrov obrany NATO v dňoch 17. a 18. októbra v Bruseli.

Pred 57-ročným Ruttem podľa DutchNews.nl stoja veľké výzvy a bude potrebovať všetky svoje schopnosti, aby udržal pohromade transatlantické partnerstvo. Sťažiť túto úlohu mu môže prípadné víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Tiež bude musieť presvedčiť európskych spojencov, aby zvýšili svoje obranné výdavky aspoň na dohodnutý základ dvoch percent národného rozpočtu. Takéto výzvy z jeho strany môžu vyznieť neúprimne, pretože Holandsko počas jeho 14 rokov v kresle premiéra tento stav nikdy nedosiahlo.

Rutte má zodpovednosť aj za to, aby Aliancia aj naďalej pevne podporovala Ukrajinu, a to aj napriek výhradám lídrov, akým je maďarský premiér. Viktor Orbán vyhlásil, že jeho krajina bude členom, ale „nie účastníkom“ operácií NATO za jej hranicami.

Nový šéf Aliancie počas krátkej utorňajšej ceremónie preberania funkcie od Jensa Stoltenberga povedal, že jeho tromi hlavnými prioritami bude udržať NATO silné, zachovať podporu pre Ukrajinu a posilniť partnerstvá s inými krajinami a regionálnymi mocnosťami, ako je Európska únia, lebo globálna bezpečnosť „musí byť tímovým úsilím s národmi po celom svete“.

„Investície a inovácie sú potrebné na to, aby zaistili, že naša obrana zostane efektívna a dôveryhodná. Neexistuje žiadna bezplatná alternatíva, ak máme čeliť výzvam, ktoré nás čakajú,“ opísal situáciu.

Ukrajina v NATO

Priblíženie Ukrajiny k NATO považuje za jednu z kľúčových priorít Aliancie. Nezabudol spomenúť ani zostrelenie letu MH17 spoločnosti Malaysian Airlines z roku 2014 ako dôkaz toho, že vojna s Ruskom sa neobmedzila len na ukrajinské obete. V zostrelenom lietadle dve tretiny z 298 cestujúcich a posádky, boli Holanďania.

Holandské vyšetrovanie potvrdilo, lietadlo zasiahla ruská strela zem-vzduch zo systému BUK odpálená z Doneckej oblasti, kde pôsobili proruskí povstalci. Pochádzal z 53. protilietadlovej raketovej brigády v ruskom meste Kursk, kam sa po zostrelení lietadla vrátil.

„Bez silnej nezávislej Ukrajiny nemôže byť v Európe žiadna bezpečnosť. Miesto Ukrajiny je v NATO, povedal Rutte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet