Na hlavný obsah

Nedostatok spánku u tehotných žien môže ovplyvniť neurologický vývin dieťaťa

Náchylnejší na nedostatok spánku matky sú chlapci.

Nedostatok spánku u tehotných žien môže ovplyvniť neurologický vývin dieťaťa
Ilustračná snímka tehotnej ženy. Foto: Unsplash

O spánku sa toho nahovorilo aj napísalo veľa. Vedci však prišli s ďalšou novinkou. Týka sa tehotných žien a ich spánku.

Problémom je, ak ho tehotné ženy majú príliš málo. Skúmali to odborníci z Lekárskej univerzity v Hefei v Číne. Podľa nich má veľa žien, ktoré čakajú dieťa, problémy so spánkom.

Ak spia menej ako sedem hodín denne, môže to ovplyvniť kognitívne schopnosti ich potomkov, vývoj správania a dokonca aj učenie, teda ich neurologický vývin. Krátke trvanie spánku postihuje podľa zistení približne 40 percent tehotných žien.

Okrem veľkého bruška, ktoré zrejme trochu prekáža pri pohybe, existujú aj ďalšie príčiny. Problémy so spánkom sa podľa odborníkov zintenzívňujú aj pre hormonálne zmeny, nutkanie na časté močenie alebo už spomínané fyzické nepohodlie.

Práca vedcov z Lekárskej univerzity v Hefei v Číne sa zakladá na údajoch o spánku od viac ako sedemtisíc párov matka-dieťa a na informáciách o vývojových oneskoreniach, ktoré pozorovali u detí zahrnutých do štúdie, vo veku od šiestich mesiacov do troch rokov.

Chlapci sú náchylnejší

Zdá sa, že chlapci sú na vývojové oneskorenia súvisiace s krátkym časom spánku matky náchylnejší. To podľa vedcov naznačuje, že pohlavie hrá dôležitú úlohu v reakcii potomstva na prenatálne faktory prostredia.

Podľa ich zistení môže krátke trvanie spánku zmeniť vývojové prostredie plodu tým, že ovplyvní metabolizmus glukózy matky. To môže potom určiť, koľko inzulínu plod vylúči, čo následne určuje jeho neurologický vývoj.

A presne toto je podľa čínskych vedcov dôvod, prečo je správny spánok počas tehotenstva taký dôležitý. Treba vraj vylepšiť naše návyky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet