Na hlavný obsah

Muž v USA zomrel po otrave jedlom v známom reťazci, ďalšie desiatky ochoreli. Príčinou bola baktéria E.Coli

Spoločnosť dočasne stiahla obľúbené hamburgery z ponuky.

Muž v USA zomrel po otrave jedlom v známom reťazci, ďalšie desiatky ochoreli. Príčinou bola baktéria E.Coli
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Jedného mŕtveho a desiatky chorých si v Spojených štátoch vyžiadala nákaza spôsobená baktériou E.Coli. Pochádzala pravdepodobne z hamburgerov reštaurácií McDonald’s. Informovala o tom v stredu (23. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové (22. 10.) vyhlásenie amerického Úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Infekcia zrejme spojená s hamburgerom s názvom Quarter Pounder sa zatiaľ v desiatich amerických štátoch preukázala u 49 ľudí. Desať z nich museli ošetriť v nemocnici. Najpostihnutejším štátom je Colorado s 26 nakazenými.

Všetci, s ktorými sa počas vyšetrovania viedli rozhovory, uviedli, že pred prepuknutím nákazy jedli v reštauráciách McDonald’s. Väčšina z nich pritom spomenula práve hamburger Quarter Pounder.

Presnú ingredienciu, ktorá mohla infekciu vyvolať, zatiaľ neidentifikovali. Vyšetrovanie sa však zameriava predovšetkým na mäso a cibuľu v hamburgeri.

„Prvotné výsledky vyšetrovania naznačujú, že časť ochorenia môže súvisieť s cibuľou na plátky používanou v Quarter Pounderi, ktorá pochádza od jediného dodávateľa obsluhujúceho tri distribučné centrá,“ uviedol vo vyhlásení Cesar Piña z fastfoodového reťazca.

Pozrite si blok relácie Aktuálne :24, v ktorom sme sa nákaze E.Coli v USA venovali:

McDonald’s túto cibuľu aj hovädzie mäso používané pre hamburgery Quarter Pounder stiahol z reštaurácií v postihnutých štátoch.

Spoločnosť McDonald’s na Slovensku upokojuje zákazníkov, že dotknuté produkty ani ingrediencie sa v slovenských reštauráciách nevyskytujú.

„Chceli by sme ubezpečiť verejnosť a najmä našich zákazníkov, že táto situácia nemá žiadny vplyv na prevádzky McDonald’s na Slovensku,“ priblížila PR manažérka spoločnosti McDonald’s na Slovensku a v Českej republike Lucia Poláčeková.

Žalúdočné kŕče, hnačka a zvracanie

Medzi príznaky nákazy E.Coli patria silné žalúdočné kŕče, hnačka a vracanie. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, sa začne cítiť zle tri až štyri dni po tom, čo zjedli alebo vypili niečo, čo túto baktériu obsahuje.

V roku 1993 E.Coli z nedostatočne tepelne upravených hamburgerov v reštauráciách Jack in the Box viedla k smrti štyroch detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet