Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre vynašla receptúru na zdravú sušienku. Namiesto cukru obsahuje výťažok z hlivy ustricovitej obohatený o selén. Dobrota je podľa akademikov vhodná pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom.
Celý proces vývoja receptúry sušienky z hlivy ustricovitej trval výskumníkom z SPU zhruba rok. Jej sladký i slaný úžitkový vzor už zapísali na Úrade priemyselného vlastníctva.
„V sladkej variante sme znížili množstvo cukru o polovicu, ako sa dáva do bežných sušienok. Pretože huby obsahujú neškodné polysacharidy betaglukány. Sú veľmi potrebné na správnu funkciu imunitného systému,“ vysvetlila Ústav potravinárstva na SPU v Nitre Eva Ivanišová.
K bežným spotrebiteľom sa sušienky dostanú najskôr o pol roka. Študentom ich univerzita ponúkne najprv vo svojom bufete.
Zdravej sušienke sa v Správach z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:
Selén v substráte na pestovanie hlív
Sušienky akademici obohatili o selén, potrebný napríklad na správnu funkciu štítnej žľazy. Zapracovali ho do substrátu, na ktorom hlivu ustricovitú vypestovali.
„Vyvinuli sme metódu kultivácie fortifikovanej hlivy ustricovitej za použitia elektronického komposteru. Slúži na produkciu substrátu s vyšším obsahom selénu,“ priblížil Marcel Golian z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva na SPU v Nitre.
Patent aj na ďalšiu sušienku
Fakt, že sušienky z hlivy môžu prispieť k zlepšeniu zdravia ľudí s vysokým cholesterolom a cukrovkou, potvrdzuje aj lekár.
„Stravovanie plus pravidelné užívanie liekov plus životospráva, sú všetko nedielne súčasti správnej liečby diabetika,“ uviedol lekár diabetológ a odborník na látkovú premenu a výživu Daniel Kolény.
Výskumníci SPU majú patentovanú aj ďalšiu sušienku. Tentokrát na celoeurópskej úrovni. „Je určená zároveň pre tých, ktorí trpia celiakiou, trpia laktózovou intoleranciou a ešte sú aj cukrovkári,“ uviedla Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva na SPU v Nitre.
Univerzita vo svojich laboratóriách pripravuje i chleby s rozličnými nutričnými benefitmi podľa veku alebo diagnózy spotrebiteľov.