Na hlavný obsah

Novinky v Sociálnej poisťovni: Upraviť adresu počas práceneschopnosti bude jednoduchšie

Na poberanie príspevku musia splniť podmienky.

Novinky v Sociálnej poisťovni: Upraviť adresu počas práceneschopnosti bude jednoduchšie
Ilustračná snímka.

Sociálna poisťovňa zavádza novinky v elektronickom účte poistenca, ktoré sa týkajú elektronickej práceneschopnosti (e-PN). Poistenec si po novom bude môcť upraviť adresu, na ktorej sa bude v čase poberania dávky počas PN zdržiavať. V relácii Aktuálne :24 o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Doteraz museli klienti kontaktovať svoju príslušnú pobočku, ktorá im dávku počas PN vyplácala. „Po novom, pokiaľ máte prístup do vášho elektronického účtu poistenca aktivovaný, toto viete spraviť z pohodlia domova. Prihlásite sa do svojho elektronického účtu poistenca a tam zadáte všetky tieto konkrétne údaje,“ vysvetlil Kontúr.

Hovorca sociálnej poisťovne pripomenul, že klient môže v sekcii poznámka doplniť aj ďalšie dôležité detaily. Spomenul napríklad uvedené meno na zvončeku či číslo bytu a pod.

Prečo je to dôležité?

Sociálna poisťovňa musí vedieť, kde sa klient počas PN nachádza, pretože ho zo zákona musí skontrolovať.

„Či ste doma, či sa liečite tak, ako sa máte, či dodržiavate liečebný režim. A je dobré, keď vieme, kde sa nachádzate, lebo nepôjdeme za vami do bratislavského Ružinova, keď vieme, že sa liečite napríklad u príbuzných v Banskej Bystrici,“ skonštatoval Martin Kontúr.

Martin Kontúr v relácii Aktuálne :24 hovoril o novinkách v Sociálnej poisťovni:

Ak je klient na PN a Sociálna poisťovňa ho doma nezastihne, môže to byť problém. Poistenec tak totiž nespĺňa jednu z podmienok pre výplatu dávky nemocenské.

„Potom sa môže stať, že keď vás nezastihneme doma, nájdete si doma lístok, že sme vás doma nezastihli a musíte sa k nám dostaviť, kde nám musíte podať vysvetlenie, prečo sme vás doma nezastihli,“ vysvetlil Kontúr.

Dodal, že poisťovňa potom na základe viacerých argumentov posudzuje, či bola alebo nebola porušená PN.

Liečenie kdekoľvek na svete?

Navonok to môže vyzerať tak, že si klienti Sociálnej poisťovne môžu do systému zadať akúkoľvek adresu. SP ich však vyzýva, aby nezadávali adresy v dovolenkových destináciách. V takýchto prípadoch ihneď posielajú kontrolu.

„To, či je pre vás vhodné liečiť sa niekde inde, musí určiť váš ošetrujúci lekár, nemôžete to robiť samovoľne,“ podotkol Kontúr. Dodal, že takéto prípady poisťovňa eviduje, medzi nimi napríklad PNku v Thajsku.

Príspevok pre obecných policajtov

Novinkou v Sociálnej poisťovni je aj príspevok pre bývalých obecných policajtov. Poberať ho môžu za predpokladu, že splnia isté podmienky.

V prvom rade už nemôžu byť členmi alebo príslušníkmi obecného policajného zboru. Ďalej v takomto obecnom policajnom zbore museli odslúžiť najmenej 25 rokov a ešte nedosiahli dôchodkový vek, ale majú najmenej 56 rokov. Zároveň nemôžu byť ani poberateľmi predčasného starobného dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika