Na hlavný obsah

Nový zamestnanec holandského múzea si pomýlil exponát s odpadkom a vyhodil ho

Ručne maľované plechovky sú dielom francúzskeho umelca.

Holandské Múzeum moderného a súčasného umenia LAM našlo jeden zo svojich exponátov vo vreci na odpadky. Nový technický pracovník si myslel, že dve plechovky od piva, ktoré vystavovali v presklenom výťahu, sú odpadky.

Dve ručne maľované plechovky sú však dielom francúzskeho umelca Alexandra Laveta. Vzdáva nimi hold chvíľam stráveným s priateľmi. Exponát je už späť na svojom mieste, uviedli pracovníci múzea.

Múzeum v obci Lisse západne od Amsterdamu sa pýši nielen modernými exponátmi, ale aj ich prezentáciou neobvyklým spôsobom na menej obvyklých miestach.

Stratené a znovu nájdené plechovky niekoľko dní vystavovali na čestnom mieste pri vstupe do múzea. Tentoraz však na podstavci. O ďalšom umiestnení rozhodne kurátorka. Sľubuje však, že rada prekvapuje návštevníkov.

„Témou našej zbierky je jedlo a spotreba. Naše umenie podnecuje návštevníkov, aby sa na predmety každodennej potreby pozerali v novom svetle. Vystavením umeleckých diel na nečakaných miestach tento zážitok umocňujeme. Udržiavame návštevníkov v napätí,“ vysvetľuje koncepciu riaditeľka múzea Sietske van Zantenová.

Vedenie múzea nebude svojho zamestnanca trestať, chybu pochopili. Technik bol len dočasným záskokom, ktorý nepoznal podmienky a exponáty múzea, uviedla van Zantenová.

Svojím konaním podľa nej potvrdil dokonalosť, s akou boli plechovky namaľované, keďže nepoznal rozdiel od štandardne vytlačených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet