Na hlavný obsah

Slovenskí včelári sa obávajú nebezpečného sršňa ázijského, sprísňujú kontroly včelstiev

Sršeň ázijský je nebezpečný aj pre ovocinárov.

Slovenskí včelári sa obávajú nebezpečného sršňa ázijského, sprísňujú kontroly včelstiev
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Nebolo to prekvapenie, napriek tomu treba byť na pozore a najmä šíriť osvetu. Taký je postoj včelárov po tom, ako na Slovensku potvrdili nález invázneho sršňa ázijského. Jeho hniezdo, ktoré sa nachádza v oblasti Palárikova v novozámockom okrese, odborníci stále hľadajú. Včelári z regiónu sprísňujú kontroly svojich včelstiev.

Výskyt sršňa ázijského včelári skôr či neskôr očakávali, keďže sa objavil už v susedných krajinách. Jeho potvrdenie v Palárikove však vyvoláva obavy u včelárov naprieč Slovenskom.

Ako vnímajú príchod sršňa ázijského na Slovensko včelári zisťovala v Správach :24 redaktorka Jana Obrancová:

„Včelárime v severnej časti Slovenska. Vieme, že v Palárikove sa objavil, je to taká výzva trošičku viacej sledovať. Vždy sme si tak hovorili, že sršeň sa k nám nedostane do týchto severných častí Slovenska, ale stáva sa to faktom, že jednoducho je to tu,“ povedal predseda SZV – základná organizácia V. Križana Rajec Ladislav Balvan.

„Bohužiaľ sa budeme s ním asi musieť naučiť fungovať. Keď sa mu tu bude páčiť, v úvodzovkách, keď mu bude vyhovovať podnebie a prostredie, tak sa ho proste nezbavíme a bude tu,“ skonštatoval vedúci včelárskych krúžkov SZV Nitra Rudolf Kotrusz.

„Toto je nepriateľ, ktorý dokáže za dve hodiny zlikvidovať jedno včelstvo, takže my sa toho bojíme, že sa nekontrolovateľne bude šíriť, množiť. Predpokladáme, že sa nevyskytol len v Palárikove, ale od Palárikova smerom k Dunaju sa môže už vyskytovať hocikde,“ uviedol predseda výkonného výboru SZV – nitriansky kraj Karol Kliment.

„Je možné, že on je tu už, aj minulý rok tu možno bol, alebo už je tu dlhšie alebo v iných lokalitách, len sa nespozoroval. Radšej dúfajme, že teda tu nie je, a že je to prvé hniezdo,“ poznamenal vedúci sekretariátu SZV Jozef Čápek.

Jeho hľadanie v teréne stále pokračuje. Včelári v regióne medzitým zvyšujú ostražitosť, posilňujú vzdelávanie vo svojich radoch, aj osvetu vo verejnosti.

Ostražití musia byť aj ovocinári

„Nepostihuje to len včelárov, aj keď najviac potravy je pre toho sršňa včela, ale na ovocí hlavne. My máme veľa ovocných sadov alebo ovocinárov, záhradkárov, ktorí môžu pozorovať tohto sršňa aj u seba, takže vzdelávanie nie je dôležité len pre včelárov,“ upozornil Čápek.

„Keď si porovnáme sršňa európskeho a sršňa ázijského, tak ten ázijský je menší, výrazne černejší, ale typické pre neho je, že má tiež veľké nohy, tak tie konce má žlté,“ opísal Balvan. Pozorovanie sršňa ázijského treba hlásiť Štátnej ochrane prírody.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny