Na hlavný obsah

Obávaný hurikán Milton udrel na pevninu. Pri pobreží Floridy namerali vietor s rýchlosťou 195 km/h

Záchranné zložky vyzvali obyvateľov, aby zostali v úkrytoch.

Obávaný hurikán Milton udrel na pevninu. Pri pobreží Floridy namerali vietor s rýchlosťou 195 km/h
Muž prechádza po daždi počas hurikánu Milton. Foto: TASR/AP

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) vo štvrtok (10. 10.) informovalo, že hurikán Milton udrel na pevninu v oblasti Siesta Key južne od mesta Sarasota na západnom pobreží štátu Florida.

Predtým NHC vo svojom bulletine oznámil, že pri pobreží Floridy bol nameraný vietor s rýchlosťou 195 km/h. Hurikánu Milton bola priradená tretia kategória z celkovo piatich.
Miestne záchranné zložky vyzvali obyvateľov, aby zostali v úkrytoch a boli ostražití.

Pripomenuli, že nebezpečenstvo pretrvá aj vo štvrtok, keď sa hurikán bude presúvať cez štát Florida. Neočakáva sa, že by pri svojom postupe nad iné oblasti Floridy zoslabol.

Ako informovala agentúra Reuters, sprievodným javom búrky sú prívaly morskej vody v pobrežných oblastiach. Očakáva sa, že prílivové vlny môžu lokálne dosiahnuť aj výšku 4,5 metra.

Pozorovali aj tornáda

V posledných hodinách pred príchodom hurikánu Milton boli na Floride pozorované aj tornáda – podľa NHC ich bolo najmenej 16. Miestne úrady vydali v noci na štvrtok (SELČ) viac ako 50 varovaní pred tornádami a vyzývali obyvateľstvo na maximálnu ostražitosť.

Už teraz je na Floride bez elektriny 693-tisíc domácností. Záchranné zložky v oblasti zálivu Tampa Bay medzičasom upozornili, že v najbližších hodinách – počas vyčíňania hurikánu Milton – sa nebudú môcť presúvať na miesta nahlásených zásahov a poskytovať obyvateľstvu pomoc. Podobné oznámenia vydali aj iné stanice záchrannej služby v regióne.

V oblasti sa očakávajú záplavy, ktoré pritom Floridu zasiahnu len dva týždne po vyčíňaní hurikánu Helen. Americká Národná meteorologická služba (NWS) podľa agentúry Reuters predpokladá, že záplavy by mohli trvať asi týždeň.

DeSantis: Vieme, čo robiť

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis v rozhovore pre televíziu CBS uisťoval, že Florida je pripravená na hurikán Milton. „Vieme, čo na Floride robiť. Pripravili sme sa,“ povedal DeSantis. Zopakoval však, že Milton zrejme spôsobí veľké škody.

Aj prezident USA Joe Biden varoval, že Milton by mohol byť „najhoršou búrkou“, aká floridský polostrov zasiahla za posledných sto rokov. I preto tamojších obyvateľov opakovane vyzýval, aby sa včas evakuovali. „Je to otázka života a smrti,“ zdôraznil napr. v utorok (8. 10.).

Hrozba hurikánov je podľa klimatológov v USA čoraz silnejšia v dôsledku klimatických zmien súvisiacich so spaľovaním fosílnych palív.

Otepľovanie vody v Atlantiku zvyšuje riziko extrémne rýchleho zosilňovania búrok, čo je jav, ktorý nastal aj v prípade Miltona. Ten sa v noci na štvrtok stal už piatym hurikánom, ktorý tento rok zasiahol americkú pevninu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet