Na hlavný obsah

Obyvatelia obce na Kysuciach sú odrezaní od sveta: Zrútil sa tam most a hrozí, že cez zimu sa budú musieť brodiť riekou

Starosta požiadal o pomoc štátne hmotné rezervy, neuspel však.

Obyvatelia obce na Kysuciach sú odrezaní od sveta: Zrútil sa tam most a hrozí, že cez zimu sa budú musieť brodiť riekou
Na nový most samospráva peniaze zatiaľ nemá. Foto: STVR

Obyvatelia Rakovej pri Čadci sú už takmer mesiac odrezaní od sveta. Dôvodom je spadnutý most cez rieku Kysuca. Na nový samospráva peniaze zatiaľ nemá.

Každodenná cesta obyvateľov, ktorí bývajú na druhej strane spadnutého 80-metrového mosta, sa skomplikovala. Bol jedinou prístupovou cestou pre 14 obyvateľov – od ročného bábätka po 86-ročnú ležiacu pani.

“Pracujem ja aj priateľ. Chodíme dennodenne. Každý deň ráno sa brodíme cez rieku. Poobede čakám, kedy on skončí, zoberiem malú od svokrovcov a on mi ju pomôže aj s nákupom, s veľkým ruksakom preniesť cez vodu,“ opísala obyvateľka obce Raková Monika Mackovčáková.

Spadnutému mostu a situácii v obci Raková sa v Správach z regiónov venoval Martin Do:

“Máme u seba aj svokru a neviem si predstaviť, že pôjdeme niekde do podnájmu s ňou. Postavil som si plechovú búdu, kde mám auto prevezené na traktore. Dám si ráno čižmy, prejdem s baterkou, lebo tam behajú jelene, svine. V plechovej búde nechám čižmy, dám si botasky a idem do práce,“ prezradil obyvateľ obce Raková Peter Verguliak.

Starosta neuspel v žiadosti o pomoc

Starosta obce požiadal o pomoc štátne hmotné rezervy, tam však neuspel. “Žiaľ v tom mieste, kde bola táto lávka, je tok rieky Kysuce veľmi široký a s ich technickým zabezpečením nie je možné tento most postaviť,“ uviedol starosta obce Raková Anton Heglas.

Samosprávu tlačí aj čas, keďže na jeseň a v zime budú podmienky na brodenie v rieke výrazne horšie.

“Zatiaľ sa to momentálne dá, keď je voda nízka. Ale teraz po týchto dažďoch a keď príde zima, tak to bude určite veľmi ťažké,“ povedala obyvateľka obce Raková Patrícia Ščasnárová.

Keďže štátne hmotné rezervy taký veľký pontónový most nemajú, o pomoc chcú požiadať aj armádu. Na výstavbu nového mosta si samospráva musí dať vypracovať projekt, bez neho začať stavať nemôžu.

“Predpokladané odhady sa už šplhajú okolo pol milióna eur bez DPH. Samozrejme budeme musieť zháňať finančné prostriedky a dúfajme, že z tej jednej miliardy sa nám niečo ujde. Chceli by sme niekedy na jar stavať novú lávku,“ dodal Heglas.

Obyvateľom tak hrozí, že aj cez zimu sa budú musieť brodiť riekou, lebo ani auto s pohonom všetkých štyroch kolies tadiaľ neprejde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny