Na hlavný obsah

Obyvatelia Prešova sa dočkali: Po štyroch rokoch od petície mesto začalo s kontrolou prevádzok, ktoré porušujú pravidlá

Doteraz mesto tvrdilo, že nemá dostatočné kapacity.

Obyvatelia Prešova sa dočkali: Po štyroch rokoch od petície mesto začalo s kontrolou prevádzok, ktoré porušujú pravidlá
Prešovská mestská časť Táborisko. Foto: STVR

Štyri roky čakali obyvatelia Prešova, v časti Táborisko, kým mesto skontroluje, ktoré prevádzky tam porušujú pravidlá. Na problém poukázali v petícii ktorú, mesto vyhodnotilo ako opodstatnenú. Ale až doteraz s tým nerobilo nič. Tvrdilo, že nemá dostatočné kapacity.

Táborisko je historická mestská časť, ktorá je blízko centra. Platia v nej preto prísnejšie pravidlá. „Prešovské Táborisko je prvá moderná rezidenčná štvrť z 19. storočia. Má svoju urbanistickú hodnotu,“ uviedol predseda komisie pre územný plán a výstavbu MsZ v Prešove Rastislav Mochnacký.

V tejto časti sa na podnikanie môže využívať maximálne štvrtina domu. Podľa nespokojných sa to však nedodržiava.

„Zdravotnícke zariadenia, právnické, dielne, opravárne, obchody. V podstate sa zvyšuje hluk, od rána je tu vyšší počet áut, hluk z dvorov. Môžeme povedať, že je to niekedy aj cez víkendy,“ opísal iniciátor petície Patrik Tomič.

Petícii obyvateľov mestskej časti Táborisko v Prešove a kontrole prevádzok sa v Správach z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

Petíciu odovzdali pred štyrmi rokmi

Petíciu odovzdali pred štyrmi rokmi. Aj keď ju mesto uznalo ako opodstatnenú, na riešenie čakali márne. Ešte v lete primátor hovoril, že pre nedostatočné kapacity by to mali skontrolovať až v budúcom roku.

„Toto je petícia, ktorá si vyžaduje zásadný počet úradníkov a zásadný počet kontrol,“ skonštatoval primátor mesta Prešov František Oľha.

Hlavný kontrolór to však vnímal odlišne. „Táto petícia je z môjho pohľadu najdlhšie neriešenou petíciou v našom meste. Považujem to za ignoráciu vôle ľudí,“ vyhlásil hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

Napokon sa obyvatelia predsa len dočkali. Mesto s kontrolou začalo. „Bolo to aj na základe stanoviska hlavného kontrolóra. Stále na to kapacita nie je, ale napriek tomu, sme to zvážili ako jednu z priorít,“ povedal zástupca primátora mesta Prešov Martin Ďurišin.

Stavebný úrad skontroluje takmer 30 adries, na ktoré poukázali samotní obyvatelia. „Kde, podľa všetkého, nie je dodržaný účel využitia stavby v súlade s územným plánom,“ dodal Ďurišin.

„Ak niekto celý objekt využíva na podnikanie, tak to už nie je rodinný dom, a to má zase dosah na daňové povinnosti vo vzťahu k mestu, takže toto je potrebné takisto preveriť,“ dodal Ernst.

Výsledky by mala radnica poznať začiatkom novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny