Na hlavný obsah

Milióny Američanov už odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Kandidáti namierili kampaň na rovnaký štát

Pensylvánia patrí k takzvaným nerozhodnutým štátom.

Milióny Američanov už odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Kandidáti namierili kampaň na rovnaký štát
Kamala Harrisová počas kampane v meste Erie s pozadím, na ktorom je Donald Trump. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch už v prezidentských voľbách predčasne odvolilo takmer päť miliónov ľudí. K volebným urnám už môžu prísť voliči v 37 štátoch. Jedným z nich je aj Pensylvánia, ktorá patrí k takzvaným nerozhodnutým štátom. A práve tam zamierili počas kampane obaja prezidentskí kandidáti, aby získali voličov na svoju stranu.

Kamala Harrisová aj Donald Trump preto hovorili hlavne o svojich kľúčových cieľoch a prioritách. Tri týždne pred rozhodujúcim dňom Kamala Harrisová upriamila pozornosť na Afroameričanov.

V prieskumoch totiž kandidátka demokratov pri tejto kategórii voličov zaostáva. Počas mítingu v Pensylvánii nešetrila kritikou svojho protikandidáta.

Prezidentským voľbám v USA sa v Správach venovala redaktorka STVR Klaudia Mikolášová:

„Donald Trump je čoraz nestabilnejší a bez pántov. Hľadá nekontrolovateľnú moc. To je jeho cieľom. Ale dôsledky toho, že bude niekedy opäť prezidentom, sú vážne. Naozaj vážne,“ vyhlásila kandidátka Demokratickej strany.

Kým Harrisová zamierila k voličom v meste Erie, jej republikánsky súper odpovedal na otázky voličov na predmestí Philadelphie. Exprezident zopakoval svoju kľúčovú agendu – migráciu a vrátil protiúder demokratickej kandidátke.

„Kamala Harrisová je taká istá ako Joe Biden. Ide jej to otrasne. A toto je osoba, proti ktorej kandidujeme. Nie je to múdra žena. Nemôžeme za to, že takýto nám vládnu už štyri roky. Ale to sa čoskoro skončí,“ uviedol republikánsky kandidát Donald Trump.

Milióny voličov už odovzdali hlas

Pred termínom prezidentských volieb medzitým odovzdalo svoj hlas už bezmála päť miliónov voličov. Skorším hlasovaním sa chcú vyhnúť preplneným volebným miestnostiam.

„Hovorí sa, že zlo zvíťazí, keď dobrí ľudia nerobia nič. Volím Donalda Trumpa. Chcem, aby moja dcéra a jej budúca rodina mohli mať krajinu, v akej som vyrastal,“ vyjadril sa volič v meste Butler v štáte Pennsylvánia Rob Hunt.

„Demokracia je základ. Budem preto voliť Kamalu Harrisovú. Nechcem ísť v živote späť a Donald Trump je zlý krok vzad,“ povedala volička na Floride Cheryle Harbdyová.

Výsledok hlasovania je neistý ako nikdy predtým. Odstup medzi oboma súpermi sa však zmenšuje. Najnovšie prieskumy naznačili, že demokratickú kandidátku by teraz volilo 51 percent Američanov, Donald Trump by získal 49 percent hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet