Na hlavný obsah

Overovňa: Rožky vraj už nie sú to, čo bývali. Reči o 30 prísadách a kope chémie v pečive zaplavili sociálne siete

Hoaxu sme sa venovali v Overovni Rádia Slovensko.

Overovňa: Rožky vraj už nie sú to, čo bývali. Reči o 30 prísadách a kope chémie v pečive zaplavili sociálne siete
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Na internete sa šíri plagát v češtine, ktorý poukazuje na zlú kvalitu rožkov. Vraj za
posledných 30 rokov prešla receptúra „starých, dobrých, poctivých rožkov“ drastickým vývojom. A dnes je z nich len „kopa chémie“.

Aj tomuto hoaxu sa v rubrike Rádia Slovensko Overovňa venovala redaktorka Petra Strižková s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu.

Plagát pochádza spred piatich rokov a už vtedy vychádzal zo šesť rokov starého českého článku, ktorý hovoril o množstve ingrediencií v tomto pečive. V skutočnosti ich obsahujú len zopár. Prestrelené číslo 30 spôsobuje tzv. zlepšujúci prípravok. Ten obsahuje napr. emulgátor, enzýmy, regulátor kyslosti či múku.

Ako však zdôrazňoval aj spomínaný starší článok, tieto látky tvoria menej ako jedno percento
zloženia rožka. V zložení sa tiež zo zákonných dôvodov musia uvádzať aj položky, ktoré sa vo výrobku môžu nachádzať hoci len v stopovom množstve.

Ako poukázal projekt Hoaxy a podvody, veľkí predajcovia zvyčajne odoberajú rožky od lokálnych pekární. A na ich webstránkach si ľahko môžete overiť, aké je ich presné zloženie. O 30 ingredienciách nemôže byť reč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko