Na hlavný obsah

Pacienti VšZP sa k jednodňovej zdravotnej starostlivosti dostanú neskôr, začalo sa prvé preobjednávanie

Môžu sa to nové finančné limity a zrušené zazmluvnenia.

Pacienti VšZP sa k jednodňovej zdravotnej starostlivosti dostanú neskôr, začalo sa prvé preobjednávanie
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Marián Peiger

Približne 10-tisíc plánovaným operáciám poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa do konca roka bude predlžovať termín. Viaceré budú úplne zrušené. Taký je odhad Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie, ktorá zastupuje väčšinu jej poskytovateľov.

Od začiatku tohto týždňa zároveň pre poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne na trhu rozbiehajú proces ich preobjednávania. Väčšina má totiž pacientov objednaných na operácie na dva až štyri mesiace vopred.

Ako pripomína asociácia, VšZP od začiatku októbra zaviedla, po šiestich rokoch bezlimitného prostredia, poskytovateľom jednodňovej zdravotnej starostlivosti finančné limity vo výške 70 percent priemerných mesačných úhrad za posledných 12 mesiacov. Súčasne od novembra odzmluvnila približne 12 poskytovateľov.

Zároveň dodáva, že v režime jednodňovej zdravotnej starostlivosti, sa aktuálne vykonáva 57 percent všetkých operácií ročne. Najpočetnejšími sú očné operácie, ORL, gynekologické, chirurgické a ortopedické operácie.

Štátna poisťovňa podľa asociácie argumentuje potrebou šetrenia financií. Rovnako tvrdí, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa pre jej poistencov nezhorší. Majú ich totiž prevziať poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, teda nemocnice.

Asociácia však tvrdí, že čakacie doby na operácie v nemocniciach, sú už teraz dlhšie, ako u poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Úhrada VšZP poskytovateľom jednodňovej zdravotnej starostlivosti je pritom za rovnaký výkon nižšia ako úhrada nemocniciam.

Asociácia úsporu spochybňuje

„Je zrejmé, že ku žiadnej úspore ani teoreticky nemôže dôjsť. Mohlo by sa tak stať iba, ak by VšZP kalkulovala s tým, že nemocnice nie sú aktuálne schopné nahradiť poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Preto by nemuseli platiť za operácie ich poistencov vôbec, keďže tieto budú odložené,“ konštatuje asociácia.

Tá preto s postupom najväčšej zdravotnej poisťovne absolútne nesúhlasí. Tento razantný a podľa nich riadne v dohodovacom konaní neprediskutovaný krok označili za likvidačný. Asociácia preto žiada VšZP o návrat k rokovaciemu stolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko