Na hlavný obsah

Pápež sa stretol s V. Zelenským. Ten Františkovi daroval obraz s námetom masakry v Buči

Ich piatkové rokovanie trvalo 35 minút.

Pápež sa stretol s V. Zelenským. Ten Františkovi daroval obraz s námetom masakry v Buči
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a pápež František. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (11. 10.) po stretnutí vo Vatikáne daroval pápežovi Františkovi olejomaľbu inšpirovanú vraždením civilistov na kyjevskom predmestí Buča. Informovala o tom agentúra ANSA.

Zelenskyj pricestoval na súkromnú audienciu u pápeža vo Vatikáne v piatok ráno v rámci návštev v európskych krajinách. Snaží sa na nich získať podporu pre Ukrajinu pred prichádzajúcou zimou.

Naposledy sa Zelenskyj a pápež stretli na júnovom samite skupiny G7 v Taliansku. Z Vatikánu sa Zelenskyj presunie do Nemecka.

Piatkové rokovanie podľa agentúry ANSA trvalo 35 minút. Po súkromnom stretnutí a predstavení ukrajinskej delegácie pápež odovzdal Zelenskému bronzovú plaketu s rozkvitnutým kvetom s nápisom „Mier je krehký kvet“.

Ukrajinskému prezidentovi pápež podaroval aj svoje posolstvo k tohtoročnému Medzinárodnému dňu mieru, zväzky pápežských dokumentov, prejav Statio Orbis z 27. marca 2020 a zborník s názvom Prenasledovaní pre pravdu: ukrajinskí gréckokatolíci za železnou oponou.

Olejomaľba nazvaná „Masaker v Buči. Príbeh Maričky“ reflektuje zabíjanie civilistov, ktoré sa odohralo v prvých týždňoch invázie ruských síl na Ukrajinu.

V apríli 2022 po ústupe ruských jednotiek z metropolitnej oblasti Kyjeva na uliciach mesta Buča ukrajinskí vojaci i novinári našli telá desiatok zastrelených civilistov, pričom niektorí mali ruky zviazané za chrbtom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet