Na hlavný obsah

Pastva pre oči: Kostol v Ružomberku zdobia tisíce voňavých ruží

Veriaci si tak uctievajú Pannu Máriu.

Pastva pre oči: Kostol v Ružomberku zdobia tisíce voňavých ruží
Na snímke ruže v kostole. Foto: STVR

Kostol svätého Ondreja v Ružomberku zdobí tritisíc ruží. Veriaci si tak pripomínajú október, ktorý je v katolíckej cirkvi zasvätený Panne Márii. Výstava ruží potrvá minimálne týždeň alebo dovtedy, kým nezvädnú.

Ranogotický kostol svätého Ondreja je dominanta Ružomberka. V tieto dni je o niečo krajší a voňavejší.

„Prichádzajú ľudia do kostola, budú sa modliť ruženec, budú obohatení o to kultúrne, o výstavu ruží. Kostol je úplne zmenený tým, že je tu naozaj tritisíc kusov ruží,“ hovorí kaplán farnosti Ružomberok Martin Tešla.

Ružiam v ružomberskom kostole sa v Správach z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

Ružové ruže symbolizujú nádej a radosť z Kristovho zmŕtvychvstania, červené naopak utrpenie. Žlté odkazujú na zlatú farbu, ktorou pápež vyjadruje vďaku. A biela je prejav nevinnosti. Kostol vyzdobilo viac ako 40 dobrovoľníkov.

„Chceme Ružomberčanom pripomenúť, že ruža je kráľovná kvetín. Prišla som preto, lebo roky aranžujem, robím kvety v kostole. Oslovili ma, aby som prišla a priložila ruku k dielu,“ hovorí dobrovoľníčka z farnosti Ružomberok Elena Badániková.

Pre Boha nie je nič zbytočné, hovorí kaplán

„S kvetmi sa robí ľahko, ale najťažšie je asi venovať im čas, očistiť ich, vybrať správnu veľkosť. Ale máme na to dnes vhodných dobrovoľníkov, takže toto nám uľahčí našu prácu,“ skonštatovala dobrovoľníčka farnosti Ružomberok Mária Fecenková.

V kostole už vystavovali napríklad dary z úrody. Ruže museli priviezť až z Ekvádoru a stáli takmer tritisíc eur.

„Pre Boha nič nie je zbytočné, takže tešíme sa, že sme mohli takýmto spôsobom aj Panne Márii urobiť radosť – okrem tých modlitieb aj tritisíc kusov ruží,“ hovorí kaplán Tešla.

Nevybrali ich náhodou, Ružomberok sa podľa nich volá a má ich v erbe. V uliciach ich však nevidno.

„Ruža sama o sebe je kvetina, ktorá potrebuje trošku citlivejšiu starostlivosť. Ruže by mohli zvädnúť alebo by mohli z verejných priestranstiev, čo aj máme takú skúsenosť, zmiznúť,“ povedal hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny