Na hlavný obsah

Plánovaná reforma záchrannej služby vyvoláva obavy: Lekári aj samosprávy varujú pred znížením kvality služieb

Nová legislatíva by mala platiť od budúceho roka.

Plánovaná reforma záchrannej služby vyvoláva obavy: Lekári aj samosprávy varujú pred znížením kvality služieb
Na snímke pracovníčka rýchlej záchrannej služby. Foto: STVR

V súvislosti s pripravovanou reformou máme vážne obavy o budúcnosť záchrannej zdravotnej služby. Zhodujú sa na tom zástupcovia spoločnosti urgentnej medicíny a Združenie miest a obcí Slovenska. Podľa rezortu zdravotníctva nič nie je definitívne a odmieta, že by pripravovaná reforma znížila kvalitu poskytovanej starostlivosti.

Lekárka Zuzana Pukancová jazdí k pacientom na záchranke 26 rokov. Denne vykonáva úkony na záchranu ľudského života. Podľa informácií, ktoré má spoločnosť urgentnej medicíny, by po reforme mali lekárov v sanitkách čiastočne nahradiť záchranári špecialisti s vyššími kompetenciami.

Téme reforme zdravotnej služby sa v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Nie je to také jednoduché, aby tam išiel človek bez adekvátnej praxe. Ide tu o ľudské životy, nie je to transport materiálu. To nie je len kompetenciu napísať na papier a potom sa zistí, že ten človek v živote takú prácu nevykonával,“ hovorí Pukancová, ktorá pôsobí aj ako členka spoločnosti urgentnej medicíny.

Lekári zmenu neodmietajú

Nová legislatíva by mala do praxe vstúpiť už začiatkom nového roka. Lekári zmenu neodmietajú. Upozorňujú však, že reforma potrebuje čas a dostatočne kvalifikovaných ľudí. Problém vidia vo vzdelávaní záchranárov.

„Dlhodobo nie je vzdelávanie nastavené nejakým spôsobom, pravidelne sa totiž mení. Treba zaviesť určitý systém do tohto vzdelávania. Nielen v príprave záchranárov, ale aj v kontinuálnom vzdelávaní,“ vysvetľuje zdravotnícky záchranár Richard Hainc.

„Očakávame, že v každom okresnom meste, kde zanikla všeobecná nemocnica, bude minimálne jedna posádka RLP. Ak však lekári budú postupne potláčaní v rámci záchrannej zdravotnej služby, vnímame to ako prudké ohrozenie kvality dostupnosti zdravotných služieb,“ objasňuje predseda ZMOS Jozef Božik.

Zatiaľ nie je nič definitívne, tvrdí rezort zdravotníctva. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) preto pripravované zmeny nekomentovala. Zákon pripravili na medzirezortné pripomienkovanie.

„Som presvedčená o tom, že ten materiál je odborne pripravený tak, že reforma bude v záujme zlepšenia zdravotnej starostlivosti, vôbec nie ohrozenia zdravia ľudí. Verím tiež, že naplníme ten míľnik plánu obnovy a odolnosti,“ hovorí Dolinková.

Združenie miest a obcí Slovenska avizuje, že chce v rámci reformy otvoriť aj tému zoštátnenia záchrannej zdravotnej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko