Na hlavný obsah

Legendárna honba za pokladom sa po 31 rokoch skončila: Nepokračujte v kopaní, vyzvali pátračov

Kto sochu našiel, zatiaľ nie je známe.

Legendárna honba za pokladom sa po 31 rokoch skončila: Nepokračujte v kopaní, vyzvali pátračov

Kdesi vo Francúzsku sa z hliny, kde bola zakopaná viac ako tri desaťročia, vynorila malá soška letiaceho nočného dravca. Zdá sa, že pátranie po zlatej sove, je na konci. Bolo to jedno z najdlhšie trvajúcich hľadaní pokladu na svete. Informuje o tom spravodajský server The Guardian.

„Potenciálne víťazné riešenie bolo overené,“ znel príspevok na oficiálnom chate hľadačov vo štvrtok 3. októbra. „Žiadne ďalšie riešenie hádanky by sa už nemalo predkladať. Ďalšie informácie budú oznámené hneď, ako to bude možné.“

O dve hodiny neskôr nasledovalo ďalšie oznámenie: „Nepokračujte v kopaní! Potvrdzujeme, že minulú noc bola vykopaná replika zlatej sovy a zároveň bolo odovzdané riešenie.“

Autorom týchto správ bol Michel Becker. Je to francúzsky výtvarník, ktorý ilustroval obrázkovú knihu Sur la trace de la Chouette d’Or (Na stope zlatej sovy) Maxa Valentina. Kniha bola vydaná v roku 1993. Umelec vytvoril sovu zo zlata a striebra. Tú sľúbil ako odmenu komukoľvek, kto ako prvý rozlúšti stopy skryté na stránkach knihy.

Hon na zlatú sovu bol inšpirovaný bestsellerom Masquerade (Maškarada) britského výtvarníka Kita Williama z roku 1979. Predalo sa viac ako milión výtlačkov tejto knihy a rozpútalo sa aj celonárodné pátranie po poklade. Ten objavili o tri roky neskôr v parku v Bedfordshire. Pokladom bol králik z 18-karátového zlata vykladaný drahými kameňmi.

Podľa pravidiel má ten, kto nájde bronzovú repliku sovy, právo vymeniť ju za Beckerov originál. Jeho hodnota bola v čase prvého vydania knihy odhadovaná na milión frankov. To momentálne zodpovedá sume takmer 300-tisíc eur.

Nálezca však musel preukázať, že ho k miestu, kde bola replika zakopaná, doviedlo správne vyriešenie jedenástich tajuplných hádaniek, ktoré zadal autor knihy Max Valentin. Iné prostriedky, napríklad detektor kovov, hľadači použiť nesmeli.

Hľadali ju tisícky ľudí

Hľadanie zlatej sovy trvalo 31 rokov. Po artefakte pátrala oddaná armáda desiatok tisíc ľudí. Pátranie nabralo na ešte väčšej popularite s príchodom internetu. Posadnutosť hľadaním zlatej sovy sa dokonca objavila medzi príčinami rozvodov vo Francúzsku.

Internetové fóra umožnili hľadačom tohto pokladu (vo francúzštine známom ako chouetteurs podľa slova chouette, čiže sova), vymieňať si poznámky a teórie, a vytvárať online databázu. V priebehu rokov dospeli k zhode, ako niekoľko hádaniek interpretovať.

Nikomu sa však nepodarilo vyriešiť poslednú, skrytú dvanástu hádanku zloženú z rôznych kúskov predošlých jedenástich hádaniek. Mnohí starší hľadači sa sťažovali, že nekonečné sféry možností, ktoré im internet servíruje, ich úlohu len komplikujú.

Pátranie vyvolalo viacero súdnych sporov, vrátane jedného, ktorý začal sám Becker proti Valentinovej rodine, aby získal presné informácie o tom, kde sa zakopaný vták nachádza. Autor, ktorého skutočné meno bolo Régis Hauser, v roku 2009 zomrel.

V tom čase mal sochár k dispozícii zlatú sovu, nie však zapečatenú obálku, do ktorej Valentin, jediný človek, ktorý vedel, kde je vták zakopaný – vložil riešenie svojich hádaniek, a ktorá bola v rukách autorových dedičov.

Samotného Beckera pred niekoľkými rokmi dohnali pred súd rozzúrení hľadači, keď sa Becker pokúsil sovu predať. Súd nakoniec rozhodol, že sošku predať nemožno, pretože legálne patrí osobe, ktorá nájde jej zakopanú repliku.

Priveľa stôp

Becker, ktorý zjavne túžil po ukončení desiatok rokov trvajúceho hľadania, v posledných rokoch ešte viac popudil hľadačov tým, že zverejňoval ďalšie a ďalšie stopy vedúce k pokladu.

Po objavení legendárnej sovy mnohí vyjadrili ľútosť nad tým, že pátranie sa skončilo. Táto správa bola „skutočnou ranou“, uviedol na fóre jeden z členov komunity. „Je ťažké zmieriť sa s tým,“ napísal ďalší, zatiaľ čo tretí dodal: „Musím priznať, že som uronil pár sĺz.“ Iný však poznamenal, že sa mu prekvapujúco celkom uľavilo: „Som voľný!“

Väčšinu hľadačov teraz zaujímajú predovšetkým dve veci: kto repliku našiel a kde presne bola ukrytá. Zatiaľ sa ale nepodarilo zistiť ani jedno, ani druhé, dodáva The Guardian.

Za najdlhšie trvajúcu honbu za pokladom na svete sa považuje kniha The Secret (Tajomstvo) od Byrona Preissa, ktorá vyšla v roku 1982. Ide o hľadanie 12 škatúľ s pokladom zakopaných na tajných miestach v USA a Kanade, z ktorých zatiaľ boli nájdené iba tri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet