Na hlavný obsah

Počas propalestínskej demonštrácie v USA sa pokúsil upáliť jeden z účastníkov. Zachránila ho rýchla reakcia okolia

Muž o sebe tvrdil, že je novinár.

Počas propalestínskej demonštrácie v USA sa pokúsil upáliť jeden z účastníkov. Zachránila ho rýchla reakcia okolia
Ilustračná snímka - Propalestínsky protest vo Washingtone. Foto: ČTK/Profimedia

Na propalestínskej demonštrácii vo Washingtone sa muž pokúsil sám seba upáliť. Už mu horela ľavá paža, keď ho ostatní účastníci akcie v blízkosti Bieleho domu a policajti uhasili pomocou vody a hasiacich prístrojov.

Muž o sebe tvrdil, že je novinár a kritizoval jednostranné spravodajstvo o vojne v Pásme Gazy, napísala v nedeľu (6. 10.) agentúra AFP.

„Som novinár a šírime dezinformácie,“ volal muž medzi výkrikmi bolestí. Podľa polície je v starostlivosti zdravotníkov a jeho život nie je v ohrození. Podľa informácií na sociálnych sieťach sa muž volá Samuel Mena.

Na demonštráciu na podporu Palestínčanov a proti izraelskému ťaženiu v Pásme Gazy prišlo vo Washingtone asi tisíc ľudí. Podobné protesty sa v sobotu (5. 10.) konali vo viacerých európskych i amerických mestách, ďalšie sú na programe v nedeľu.

Vojna Izraela proti teroristickému hnutiu Hamas v Pásme Gazy trvá už takmer rok, zomrelo pri nej podľa palestínskych úradov takmer 42-tisíc Palestínčanov. Izraelskú kampaň rozpútal vpád ozbrojencov Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, keď zabili vyše 1 200 ľudí a ďalších 250 sa zmocnili ako rukojemníkov.

Konflikt sa v posledných týždňoch vyhrotil po akciách Izraela voči libanonskému Hizballáhu a ďalších útokoch Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet