Na hlavný obsah

Pocta pre mŕtvu grófku: Na Gemeri udržiavajú už 120 rokov unikátnu tradíciu, využívajú pritom vzácne artefakty

Františka zomrela 26. októbra 1902 v Mníchove.

Pocta pre mŕtvu grófku: Na Gemeri udržiavajú už 120 rokov unikátnu tradíciu, využívajú pritom vzácne artefakty
Zádušná omša sa koná každý rok. Bolo to tak aj počas socializmu, či covidu. Foto: STVR

Aj tento rok slúžili v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí zádušnú omšu za grófku Františku Andrássyovú. Tradícia má 120 rokov. Pri nedeľnej (27. 10.) omši použili vzácny kalich vyrobený zo šperkov šľachtičnej. Asistovala pri tom aj polícia.

Na žiadosť grófa Dionýza Andrássyho sa každý rok vždy 26. októbra koná zádušná omša za jeho manželku Františku. Pri významných jubileách sa používa vzácny kalich, ktorý je z 18-karátového zlata a zdobí ho 265 drahokamov.

Unikátnej tradícii sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Martina Beshirová:

„Dal ho v roku 1904 vyrobiť jej manžel zo šperkov Františky Andrássyovej, aby ich už nemohla nosiť žiadna iná žena,“ priblížila kalich riaditeľka Múzea Betliar Tímea Mátéová.

Počas zádušnej omše sa používa aj originálna oltárna súprava, ktorá bola tiež vyrobená na túto príležitosť.

„Okrem kalicha sme z múzea doniesli aj veľmi vzácne svietniky, ktoré sú vyrobené zo striebra, taktiež nádobu na vodu, na víno a zvonček. Pán farár bude mať na sebe hodnovernú kópiu rúcha,“ opísala Mátéová.

„Súbor liturgických predmetov, ktoré sa používali už od roku 1904 pri zádušných omšiach a pri samotnom pohrebe grófky Františky Andrássyovej, majú dnes pre nás nevyčísliteľnú jednak materiálovú, umeleckú a taktiež historickú hodnotu,“ vysvetlil šéfkurátor Múzea Betliar Matúš Molnár.

Hrobka postavená z lásky

Františka zomrela 26. októbra 1902 v Mníchove. Jej manžel jej dal z veľkej lásky postaviť neďaleko hradu Krásna Hôrka veľkolepú hrobku.

„Na druhé výročie jej úmrtia, 26. októbra 1904, bola slávnostne pochovaná, jej telesné pozostatky exhumované z jej dočasného hrobu v Mníchove a prevezené sem do Krásnohorského Podhradia,“ priblížil Molnár.

Zádušná omša sa koná každý rok. Bolo to tak aj počas socializmu, či covidu. „Je to už 120. výročie a vždy sa zídu ľudia, dúfam, že to bude naďalej trvať, táto pocta pre pána Andrássyho a jeho manželku,“ starosta obce Krásnohorské Podhradie Štefan Kún (nezávislý).

Mauzóleum je v secesnom štýle a postavili ho v rekordnom čase za 18 mesiacov. Dionýz s Františkou žili spolu 36 rokov, avšak nemali deti. Pomáhali chudobným, sirotám, či vdovám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny