Na hlavný obsah

Podľa R. Fica päťpercentná DPH prinesie lacnejšie potraviny. Podľa výrobcov a obchodníkov je to zložitejšie

Premiér na nich apeloval, aby našli spôsoby, ako ušetriť.

Podľa R. Fica päťpercentná DPH prinesie lacnejšie potraviny. Podľa výrobcov a obchodníkov je to zložitejšie
R. Fico sa stretol s obchodníkmi a prvovýrobcami potravín. Foto: STVR

Pri päťpercentnej DPH na základné potraviny musí nasledovať zníženie ich cien. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s prvovýrobcami potravín a obchodníkmi. Podľa potravinárov a obchodníkov to však nebude jednoduché.

Vláda chce, aby sa znížená daň na základné potraviny premietla do koncových cien v obchodoch.

„Sme opäť apelovali na predstaviteľov celej tejto vertikály, teda od spracovateľov po obchod, že pri základných potravinách, ktoré sú predmetom zníženia dane na päť percent, budeme požadovať toto prenesenie do cien,“ vyhlásil predseda vlády.

Stretnutie premiéra s prvovýrobcami a obchodníkmi zmonitorovala v reportáži v Správach redaktorka Karolína Janičíková:

Premiér apeluje na prvovýrobcov a obchodníkov, aby našli spôsoby, ako ušetriť. Spomínal napríklad úpravu vstupných nákladov či zníženie marže. Podľa potravinárov zatiaľ nie je veľký priestor na ústupky. Mnohé ďalšie konsolidačné opatrenia ich totiž, naopak, ešte viac zaťažia.

„Máme zvýšené poplatky, čo sa týka transakčnej dane. Máme daň zo zisku, máme minimálnu mzdu. Je tam veľa veľa aspektov, ktoré do toho vstupujú. Preto sme ani my nevedeli pánovi premiérovi garantovať, aké typy potravín môžeme očakávať v konečnom dôsledku na pultoch drahšie a ktoré nie,“ priblížil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Rozumieme, aký je záujem štátu a budeme v maximálnej možnej miere sa snažiť, aby to pocítil aj zákazník. Samozrejme ale do toho vstupujú aj náklady, nielen náklady obchodu. Do toho musíme zaradiť ešte náklady našich dodávateľov, keďže 75 percent z ceny výrobku je cena od dodávateľa. Čiže ten obchod až takým spôsobom neovplyvňuje tú konečnú cenu,“ pokračoval riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Každý má pochopiteľne svoju sadu argumentov. Ale všetci si uvedomujú, že ak má zvýšenie DPH na 23 percent automaticky znamenať zvýšenie o tri percentá, tak v prípade zníženia na päť percent je celkom logické očakávať, že sa to prejaví aj pri potravinách, ktoré sú v zozname k danému zákonu,“ skonštatoval Fico.

Krátkodobý efekt

Ekonóm hovorí, že ak sa v januári ceny základných potravín znížia, bude to len krátkodobé. Neskôr sa v cenách prejavia práve konsolidačné opatrenia.

„Dlhodobý efekt naozaj tlačí na to, že náklady pre tých jednotlivých výrobcov a predávajúcich sa budú zvyšovať. To znamená, keď sa budú zvyšovať, budú ich musieť premietnuť do svojich cien a tým logicky zase potlačia ten efekt zníženej DPH,“ dodal Martin Krajčovič.

Premiér avizoval, že s potravinármi sa stretnú aj koncom októbra, kedy očakávajú konkrétnejšie riešenia. Dodal, že sa ho zúčastnia aj odborníci zo štatistického úradu, aby mali o cenách lepší prehľad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika