Na hlavný obsah

Nespokojní policajti opäť protestovali pred rezortom vnútra, žiadajú lepšie pracovné podmienky

Nové opatrenia z dielne ministerstva ich nepresvedčili.

Nespokojní policajti opäť protestovali pred rezortom vnútra, žiadajú lepšie pracovné podmienky
Protest policajtov pred budovou ministerstva vnútra v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pre hroziace odchody z Policajného zboru prišlo pred budovu ministerstva vnútra vyjadriť svoju nespokojnosť asi 60 policajtov. Šéfa rezortu Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vyzývajú, aby sa začal zaoberať problémami bežných policajtov, chýbajúcim výstrojom a platmi, ktoré pri súčasnom nasadení policajta nedosahujú ani tisíc eur.

„Prestaňme sa vyhovárať na predchádzajúcu vládu, začnime riešiť problémy. Počúvajme policajtov z ulice,“ odkázal radový policajt Igor Čulík. Spoločne so zhruba 60 policajtmi prišli v piatok (4. 10.) pred budovu ministerstva predstaviť návrhy na zlepšenie policajných podmienok.

„Boli by sme radi, ak by bolo možné naviazať naše funkčné platy na priemernú mzdu v hospodárstve. Na ten štýl, ako to majú sudcovia a prokurátori. Tým pádom by odpadla každoročná valorizácia a naťahovanie sa, o koľko vám zvýšime alebo nezvýšime,“ hovorí podpredseda nového odborového zväzu polície Tomáš Doboš.

„Podľa mňa na to prostriedky vieme nájsť aj u nás doma. Stačí urobiť hĺbkový audit a myslím si, že peniaze sa budú vedieť nájsť aj na iných položkách,“ dodáva.

Téme protestu policajtov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Tobiáš Petra:

Ak k tomu nedôjde, od budúceho roka stratí policajný zbor do dvoch tisíc ľudí. Minister vnútra verí, že policajti svoje rozhodnutia ešte prehodnotia. „Veríme, že nie všetky budú uplatnené, a že pri niektorých dôjde k stiahnutiu, aj vďaka tomu, že od 1. 10. je platný zákon, ktorý hovorí o stabilizačných podmienkach,“ tvrdí minister.

Opatrenia policajtov nepresvedčili

Podľa Štefana Birmóna, ktorý je zároveň organizátorom protestu, nedávne presadenie päťtisícových príspevkov, sa ukázalo ako nedostatočné.

„Tieto opatrenia kolegov nepresvedčili. Aj napriek tomu, že o týchto opatreniach vedeli, dali aj tak žiadosti do civilu. Ja si osobne myslím, že ich rozhodnutia sú konečné,“ objasňuje Birmón.

Rezort vnútra zároveň pracuje na zjednodušení prijímačiek do zboru. Podľa Šutaja Eštoka má ísť o tisícky záujemcov. „Musíme urobiť všetko preto, aby sme tým štyri tisícom uchádzačom, umožnili ľahší nástup. Musíme odstrániť veci, ako sú napríklad okuliare a podobne, ktoré ten proces jednoducho brzdia,“ hovorí minister.

„Ja to pánu ministrovi kvitujem. V žiadnom prípade nech neznižuje kritériá na psychotestoch a na fyzických. Do zboru musí byť výber, nie nábor,“ reaguje Čulík.

Od budúceho roka bude štát po novom policajtom vyplácať aj 200-eurový príspevok na bývanie. Policajti upozorňujú, že táto suma nie je garantovaná pre všetkých. Dôvodom sú regionálne rozdiely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko