Na hlavný obsah

Estetický aj ekologický problém: Iniciatíva pomáha zbavovať mestá a obce špakov

Niektoré samosprávy na čistenie dostávajú príspevok.

Estetický aj ekologický problém: Iniciatíva pomáha zbavovať mestá a obce špakov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Sú nielen estetickým, ale najmä ekologickým problémom. Voľne odhodené filtre z cigariet, takzvané špaky. Od budúceho roka už budeme musieť riešiť tento problém aj na Slovensku. Niektoré samosprávy už na čistenie verejných priestorov či osádzanie smetných nádob dostávajú príspevok.

Na Slovensko sa ročne dovezie viac ako sedem miliárd kusov klasických cigariet a bezdymových tabakových výrobkov. Ich významná časť skončí voľne pohodená na uliciach či v prírode. Tvoria až päť percent hmotnosti vyzametaného komunálneho odpadu.

Iniciatíve, ktorá pomáha samosprávam zbavovať sa špakov sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Od 1. decembra tohto roka začne platiť nariadenie Európskej únie o znižovaní voľne odhodeného odpadu z filtrov. Rok pred prijatím slovenskej legislatívy začali iniciatíva SPAK-EKO, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS) spoločnú iniciatívu na riešenie tohto problému.

„Aktuálne fungujeme v 25 mestách, v ktorých žije asi 500-tisíc obyvateľov, to znamená, že v tom pilotnom projekte máme desať percent obyvateľstva,“ uviedol výkonný riaditeľ SPAK-EKO Miroslav Jurkovič.

Chcú zmeniť aj návyky fajčiarov

SPAK-EKO im prispieva na čistenie verejných priestorov a osadzovanie smetných nádob. „Ten príspevok je v objeme zhruba 50 centov na hlavu občana. To znamená, že 20-tisícové mesto môže dostať 10-tisíc eur, čím si môžu urobiť aj vzdelávacie aktivity,“ vysvetlil predseda ZMOS Jozef Božik.

Kampaň Slovensko bez filtrov nebude upozorňovať len na ekologické následky voľne odhodeného filtra. Jej cieľom je zmeniť správanie fajčiarov priamo v uliciach miest a obcí.

„Spúšťame reklamnú bannerovú kampaň, aby sme upozornili verejnosť. Budeme radi, keď nám ľudia otagujú miesta, kde je najväčší problém s týmito odpadmi, aby sme to následne v spolupráci so samosprávou mohli riešiť,“ pokračoval Jurkovič.

„Považujem túto kampaň za skvelú. A my ju aj v Trenčíne využívame. Už sme vyčistili dva priestory aj vzdelávame mladých ľudí,“ dodal prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček. Cieľom v nasledujúcich rokoch je zapojiť do projektu všetky mestá a obce na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko