Na hlavný obsah

Otravu novičokom nariadil Putin, trvá na svojom obeť pokusu o vraždu Sergej Skripaľ

V Británii sa začalo verejné vyšetrovanie.

Otravu novičokom nariadil Putin, trvá na svojom obeť pokusu o vraždu Sergej Skripaľ
Na archívnej snímke Sergej Skripaľ. Foto: STVR

V Spojenom kráľovstve sa začalo verejné vyšetrovanie pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. Komisia bude niekoľko týždňov skúmať dôkazy a vypočúvať svedkov incidentu. Sergej Skripaľ ani jeho dcéra sa na pojednávaní nezúčastnia. Moskva účasť na atentáte dlhodobo popiera.

V roku 2018 Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli okoloidúci v kritickom stave na lavičke v meste Salisbury. Oboch odviezla sanitka do nemocnice.

„Cieľom vyšetrovania je zistiť, ako sa nervovoparalytická látka novičok dostala na dvere domu Sergeja Skripaľa. Dokázať, že za atentátom sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Zistiť, ako sa k novičoku dostala nevinná osoba, ktorej spôsobil smrť,“ informoval advokát Andrew O’Connor.

Verejnému vyšetrovaniu pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry sa v Správach venoval redaktor STVR Viliam Ovsepian:

Sudca z obáv o bezpečnosť bývalého dvojitého agenta pracujúceho pre Moskvu aj Londýn nepovolil jeho prítomnosť na vyšetrovaní.

„Verím, že Vladimir Putin o dôležitých krokoch rozhoduje samostatne. Môj osobný názor je, že práve on povolil útok na mňa a na Juliu. Nemám to však ako dokázať. Ak by ma chceli zabiť, urobili by to, kým som bol vo väzení. Preto som tu žil pod svojím pravým menom,“ uviedol bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ.

Rusko účasť popiera

Rusko dlhodobo popiera akúkoľvek účasť v pokuse odstrániť bývalého agenta. „Spojené kráľovstvo bráni verejnému vystúpeniu Skripaľovcov a pritom používa vymyslené vopred pripravené písomné stanoviská,“ reagovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ruska Maria Zacharovová.

„Británia porušuje právo našej krajiny dostávať informácie o svojich občanoch,“ dodala. Otázok je veľa, no odpovedí zatiaľ málo. Napríklad, prečo podozriví, údajní ruskí turisti, po vystúpení z vlakovej stanice nešli do centra mesta a ku katedrále, ale opačným smerom, k domu Sergeja Skripaľa.

Viacerí odborníci na spravodajské služby sa zhodujú, že útok v Salisbury je najväčším pochybením britskej tajnej služby od druhej svetovej vojny. Päťmililitrová ampulka by údajne mohla zabiť tisíce ľudí.

„Pri útoku zahynula nevinná osoba, ktorá si myslela, že v ampulke je neškodný parfum. Bol v nej novičok. V takom prípade sudca môže nariadiť verejné vyšetrovanie skúmajúce bezpečnostné procesy, aby v budúcnosti k podobnej tragédii nedošlo,“ ozrejmil odborník na terorizmus Jonathan Hall.

Verejné vyšetrovanie v závere nikoho neodsúdi a potrvá niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet