Na hlavný obsah

Gruzínska prezidentka vyzvala občanov na protest. Tvrdí, že krajina sa stala obeťou špeciálnej operácie Ruska

Vyzýva na prešetrenie týchto incidentov.

Gruzínska prezidentka vyzvala občanov na protest. Tvrdí, že krajina sa stala obeťou špeciálnej operácie Ruska
Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová Foto: TASR/AP

Pozorovatelia parlamentných volieb v Gruzínsku zaznamenali počas hlasovania mnohé nezrovnalosti. Pozorovatelia z Európskeho parlamentu hovoria v súvislosti s voľbami o poklese úrovne demokracie v krajine. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Gruzínska prezidentka Salome Zourabišiliová a nezávislí domáci volební pozorovatelia tvrdia, že vládnuca strana Gruzínsky sen, ktorá sa stala víťazom volieb so ziskom viac ako 54 percent hlasov, bola zapojená do rozsiahleho kupovania hlasov a iných foriem ovplyvňovania volieb.

Medzinárodní pozorovatelia vyjadrili znepokojenie z prípadov zastrašovania voličov, fyzických útokov voči nim, kupovania hlasov či prípadov viacnásobného hlasovania, oznámila v nedeľu (27. 10.) Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pozorovatelia vyzvali na prešetrenie takýchto incidentov a zároveň naliehali na ďalšie demokratické reformy v krajine.

„Nerovnaké podmienky podkopávajú dôveru vo výsledok,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnej pozorovateľskej misie OBSE, Rady Európy, Európskeho parlamentu a NATO.

Dianie po ostro sledovaných voľbách sleduje priamo v Gruzínsku redaktorka Katarína Chovančáková:

Jedna miestna monitorovacia organizácia vyzvala na anulovanie výsledkov na základe správ o zastrašovaní voličov a kupovaní hlasov. Bezprostredne však neposkytla dôkazy o rozsiahlom falšovaní, píše agentúra Reuters.         

Výsledky volieb sú podľa Reuters ranou pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí si vo voľbách vyberali medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom, a opozíciou, ktorá dúfala v urýchlenie vstupného procesu do Európskej únie.

Prezidentka vyzýva na protesty

Prezidentka Zurabišviliová povedala, že jej vlasť sa stala obeťou „špeciálnej operácie“ Ruska a rovnako ako opozícia odmietla uznať výsledky parlamentných volieb. Svojich spoluobčanov zároveň prezidentka vyzvala na protest proti výsledkom.

Zurabišviliová vyzvala Gruzíncov, aby v pondelok (28. 10.) o 19.00 h miestneho času v Tbilisi protestovali proti volebnému výsledku, ktorý označila za „totálne sfalšovanie a krádež“ ich hlasov. Z údajných volebných podvodov obvinila Rusko. „Sme svedkami a obeťami ruskej špeciálnej operácie, modernej formy hybridnej vojny proti gruzínskemu ľudu,“ uviedla.

Na masové protesty proti volebným výsledkom vyzýva aj väznený gruzínsky exprezident a taktiež jeden z opozičných lídrov Michail Saakašvili. „Teraz je čas na masové protesty. Musíme svetu ukázať, že bojujeme za slobodu a že sme ľudia, ktorí nebudú tolerovať nespravodlivosť,“ napísal v príspevku na Facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet