Na hlavný obsah

Duševné ťažkosti zamestnancov stoja ekonomiku EÚ ročne miliardy eur. Firmy tieto problémy neriešia

Firmy v Európe neriešia duševné zdravie dostatočne.

Duševné ťažkosti zamestnancov stoja ekonomiku EÚ ročne miliardy eur. Firmy tieto problémy neriešia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Duševné ťažkosti zamestnancov stoja podľa vedcov ekonomiku Európskej únie ročne 170 miliárd eur. Jedným z hlavných dôvodov je pracovný stres a preťaženosť. Stres prispieva asi k polovici všetkých zameškaných dní v práci.

Z výskumov európskych inštitúcií vyplýva, že firmy duševné zdravie neriešia dostatočne. Preto je dôležité zamerať sa na prevenciu a podporu, informoval hovorca českého Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ) Ján Červenka. Duševné zdravie na pracovisku je témou tohtoročného Svetového dňa duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. októbra.

Podľa dát výskumníkov 60 percent svetovej populácie pracuje a až 15 percent dospelých v produktívnom veku má nejaké duševné ochorenie.

„Pracovný stres je pritom jedným z kľúčových rizikových faktorov pre duševné zdravie. V roku 2022 trpelo v Európskej únii stresom, depresiou a úzkosťou 27 percent pracovníkov,“ uviedol klinický psychológ a metodik vo výskumnom programe Verejného duševného zdravia NÚDZ v Česku Tomáš Jelínek.

Duševné zdravie má vplyv aj na ekonomiku, pretože dôsledkom jeho zhoršenia je nižšia produktivita a absencia v zamestnaní.

Podľa riaditeľa českého NÚDZ Petra Winklera síce existujú príklady dobrej praxe i politiky v tejto oblasti, rovnako ako pomerne spoľahlivá evidencia o efektivite a ekonomických prínosoch programov na podporu duševného zdravia v zamestnaní. Avšak zamestnávatelia v Európe programy prevencie spravidla nemajú.

Problém riešia príliš neskoro

V niektorých prípadoch, keď už si problémy uvedomujú, napríklad kvôli samovražde na pracovisku, nízkej produktivite práce alebo veľkej miere vyhorenia v top manažmente, začnú siahať ku skratkovitým riešeniam, ktoré nepomáhajú.

„To sa často deje pod vplyvom ‚wellbeing priemyslu‘, ktorý ponúka až vnucuje jednoduché, ale drahé a nefunkčné riešenia. Pomohla by národná alebo medzinárodná certifikácia zamestnávateľov podporujúcich duševné zdravie, ktorá by jasne odlíšila kvalitné programy,“ dodal Winkler.

V Českej republike funguje napríklad web prevádzkovaný NÚDZ, ktorý sa venuje duševnému zdraviu. Okrem testov tu návštevníci nájdu aj tipy, ako sa zbaviť stresu z práce.

„Dôležité je pritom robiť takú prácu, ktorá je pre človeka zmysluplná a napĺňajúca. Takáto práca človeka viac baví a je motivovaný k lepším výsledkom. Zásadná je tiež pracovná atmosféra. Kolegovia, medzi ktorých takpovediac zapadnete, inšpiratívne vedenie a súlad vašich hodnôt s tými, ktoré propaguje spoločnosť, pre ktorú pracujete,“ doplnil Jelínek.

Česi pripravujú nový program

Český NÚDZ tento rok chystá spustenie projektu HARMONY (Healthy And Resilient Mindset with Organized, Nurturing digital tools for Your mental health). Podieľa sa na ňom konzorcium inštitúcií z ôsmich európskych štátov.

Má pomôcť zlepšiť znalosti a zručnosti v prevencii a podpore duševného zdravia na pracoviskách. „Tomu má pomôcť spolupráca medzi vysokými školami, poskytovateľmi odborného vzdelávania a kvalifikácií, výskumnými inštitúciami, odborníkmi na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, poskytovateľmi služieb a ďalšími aktérmi na trhu práce,“ vysvetlil Jelínek.

„Neoddeliteľnou súčasťou takýchto programov je aj vzdelávanie vedúcich pracovníkov pre zlepšenie ich postojov v oblasti otvorenej komunikácie a destigmatizácie témy duševného zdravia na pracovisku,“ uviedla koordinátorka odborných aktivít NÚDZ Slavomíra Pukanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika