Na hlavný obsah

Pre Španielov a Juhokórejčanov prídu do Libanonu vojenské lietadlá. Krajiny evakuujú svojich občanov

Obe krajiny reagujú na eskaláciu konfliktu na Blízkom východe.

Pre Španielov a Juhokórejčanov prídu do Libanonu vojenské lietadlá. Krajiny evakuujú svojich občanov
Ilustračná snímka - Lietadlo blízkovýchodných aeroliniek letí nad Bejrútom. Foto: TASR/AP

Južná Kórea a Španielsko vyšlú vojenské lietadlá na evakuáciu svojich občanov z Libanonu a ostatných krajín Blízkeho východu. Je to reakcia na eskaláciu konfliktu medzi Izraelom, libanonským hnutím Hizballáh a jeho podporovateľom Iránom.

V stredu (2. 10.) o tom informoval kórejský prezident Jun Sok-jol a španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. Informovali o tom agentúry Reuters, EFE a Jonhap.

„Prezident nariadil okamžité vyslanie vojenských dopravných lietadiel na evakuáciu kórejských občanov. Ochrana našich občanov v Izraeli a na Blízkom východe je najvyššou prioritou,“ uviedla hovorkyňa kórejského prezidenta.

Podľa kórejského ministerstva zahraničných vecí sa v stredu v Libanone nachádzalo približne 130 kórejských občanov. V Iráne ich bolo 110 a v Izraeli 480. Približne 300 kórejských vojakov pôsobí v mierovej misii Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL).

V krajine je tisícka Španielov

Prípravy na evakuáciu v rozhovore pre televíziu Antena 3 potvrdila aj španielska ministerka obrany. „Španielske lietadlá a personál je pripravený,“ uviedla ministerka, ktorá dodala, že Španielsko do Libanonu vyšle dve vojenské lietadlá. Ak nebude k obmedzený vstup do vzdušného priestoru nad Libanonom, vzlietnu vo štvrtok (3. 10.).

Podľa Roblesovej o repatriáciu požiadalo približne 350 španielskych občanov v Libanone. Celkovo ich tam je okolo 1000. Ministerka zdôraznila, že armáda má s evakuáciou občanov skúsenosti z Nigeru a Sudánu a španielska vláda nikdy nenechala žiadneho Španiela napospas osudu.

Madrid od februára 2022 velí mierovej misii UNIFIL a na libanonsko-izraelských hraniciach pôsobí 650 španielskych vojakov. V prípade potreby sa evakuácia bude vzťahovať aj na nich. Zatiaľ si to situácia nevyžaduje a preto naďalej plnia svoje úlohy v UNIFIL.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok (1. 10.) podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny.

Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov. Irán na ofenzívu reagoval v utorok večer, keď na Izrael vypálil približne 180 balistických rakiet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet