Na hlavný obsah

Pre víťazstvo Kamaly Harrisovej je kľúčový úspech v jednom zo štátov USA, tvrdí politológ

Pennsylvánia má najvyšší počet voliteľov.

Pre víťazstvo Kamaly Harrisovej je kľúčový úspech v jednom zo štátov USA, tvrdí politológ
Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Pennsylvánia je absolútne kľúčová pre víťazstvo kandidátky demokratov, viceprezidentky Kamaly Harrisovej, v amerických prezidentských voľbách 5. novembra. V rozhovore pre ČTK to povedal politológ a redaktor politologického webu Sabato’s Crystal Ball J. Miles Coleman.

Podľa Colemana republikánsky kandidát Donald Trump tento štát s 19 voliteľmi, čo je najviac zo siedmich takzvaných kolísavých štátov, na získanie druhého mandátu nevyhnutne nepotrebuje. Vzhľadom na vyrovnanosť prieskumov je pritom nepravdepodobné, že budúci prezident bude známy už počas volebnej noci.

„Trump môže vyhrať bez Pennsylvánie, ale Harrisová nie. Potrebuje Pennsylvániu aj Michigan, jej cesta sa pravdepodobne príliš nelíši od toho, aké by to bolo v prípade Bidena. Keď ešte viedol kampaň, tak jeho najjasnejšou cestou k zisku 270 voliteľov bolo obnoviť takzvaný modrý múr zahŕňajúci Pennsylvániu, Michigan a Wisconsin,“ uviedol Coleman.

Prezident Joe Biden v júli po vlne kritiky po zlom výkone v debate s Trumpom ukončil svoju kampaň a podporil Harrisovú.

V amerických prezidentských voľbách občania v každom z 50 štátov volia takzvaných voliteľov, ktorých je spolu 538.

Na víťazstvo prezidentského kandidáta je potrebné získať ich nadpolovičnú väčšinu – teda 270 hlasov v zbore voliteľov. Pozornosť sa vzhľadom na volebnú matematiku upiera hlavne na sedem swing states, čiže kolísavých štátov, ktorými sú tentoraz Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pennsylvánia a Wisconsin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet