Na hlavný obsah

Premiér Fico žaluje novinára za použitie fotografie na knihe o ňom. Žiada odškodné a ospravedlnenie

Novinár hovorí o šikane.

Premiér Fico žaluje novinára za použitie fotografie na knihe o ňom. Žiada odškodné a ospravedlnenie
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico (Smer-SD) podal žalobu na šéfredaktora spravodajského portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho za jeho knihu o šéfovi vlády. 

Fico protestuje proti použitiu fotografie na obálke knihy a od Bárdyho, podobne ako od vydavateľa knihy, požaduje odškodné 100-tisíc eur a ospravedlnenie. Napísal to sám Bárdy. Vyjadrenie Fica STVR zisťuje.

„Sme presvedčení, že sme neporušili zákon. To budeme obhajovať a vysvetľovať na súde. A veríme v spravodlivý proces. Ak ma chceli touto žalobou zastrašiť, ak mala u mňa spustiť autocenzúru, tak to nevyšlo, „uviedol Bárdy.

Žalobu, ktorá je podľa neho najväčšia svojho druhu voči novinárovi v histórii Slovenska, označil za šikanóznu. Napísal, že Fico v žalobe tvrdí, že má právo rozhodnúť, ako s jeho fotkou naložia.

Fico vlani zaradil Aktuality.sk medzi takzvané nepriateľské médiá, ktorým prestal odpovedať na otázky. Premiér má dlhodobo komplikovaný vzťah s médiami.

V roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorý pracoval pre Aktuality.sk, Fico rezignoval na funkciu premiéra v záujme riešenia vzniknutej politickej krízy. K moci sa vrátil vlani po víťazstve svojej strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách.

Kniha s názvom Fico – posadnutý mocou mapuje dlhoročnú politickú kariéru Fica. Bárdy pri jej písaní využil tiež vyjadrenia kolegov i politických oponentov Fica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko