Na hlavný obsah

Premiér poprel, že by si vyžiadal od SIS správu o atentáte tak, ako to v utorok tvrdil minister vnútra

Rezort sa bráni, že hovoril o správe o bezpečnostných rizikách.

Premiér poprel, že by si vyžiadal od SIS správu o atentáte tak, ako to v utorok tvrdil minister vnútra
Premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico (Smer-SD) si nevyžiadal správu od Slovenskej informačnej služby (SIS) o atentáte na jeho osobu. „Je to celé nezmysel,“ uviedol v stredu (16. 10.) na tlačovej konferencii.

„Ak si niekto niečo vyžiadal, tak to boli opoziční poslanci na príslušnom výbore na kontrolu SIS,“ povedal Fico. Riaditeľ SIS Pavol Gašpar podľa neho potvrdí informáciu, že o žiadnu správu nežiadal.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) však v utorok (15. 10.) informoval, že predseda vlády si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal od SIS správu o atentáte.

Utorkové vyjadrenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka sme priniesli v Aktuálne :24:

„Pokiaľ viem, tak pán premiér očakáva správu a už na nej pracuje SIS a ja som sa bavil s pánom riaditeľom SIS. Neviem, či bude predložená už teraz na októbrovú schôdzu, ale určite bude do konca roka predložená,“ povedal v utorok Šutaj Eštok.

Neskôr večer ministerstvo vnútra vysvetlilo, že minister hovoril o správe SIS o bezpečnostných rizikách spojených s ďalším možným pokusom o atentát na premiéra. Na to má podľa rezortu vnútra z titulu svojej funkcie zákonný nárok.

„Nemyslel tým v žiadnom prípade správu o atentáte zo dňa 15. mája v Handlovej,“ uviedlo ministerstvo. Priblížilo, že na takejto správe SIS pracuje aj v spolupráci s Policajným zborom.

Mali by ju odprezentovať poslancom parlamentu a v rámci zákonných možností aj verejnosti, aby sa zamedzilo šíreniu konšpiračných teórii v spojitosti s atentátom ešte do konca roka.

Ako je to so správou SIS o atentáte na premiéra sme zisťovali v relácii Správy:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko