Na hlavný obsah

Prezident P. Pellegrini vymenoval K. Šaška za nového ministra zdravotníctva

Prijal demisiu bývalej ministerky Zuzany Dolinkovej.

Prezident P. Pellegrini vymenoval K. Šaška za nového ministra zdravotníctva
Prezident Pellegrini a Kamil Šaško. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok (10. 10.) vymenoval Kamila Šaška (Hlas-SD) za nového ministra zdravotníctva. Ešte predtým prijal demisiu bývalej ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

Vláda v stredu odvolala Šaška z postu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. Meno jeho nástupcu zatiaľ nie je známe.

Odchádzajúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková oznámila svoj odchod z postu ešte minulý týždeň. Pellegrini exministerke poďakoval za jej prácu na ministerstve. Vyhlásil, že témy, ktorými sa ministerka zaoberala, boli zložité.

Rezort zdravotníctva bol podľa neho poznačený nezvládnutím riadenia pandémie ochorenia COVID-19. Ocenil, že Dolinková venovala svoj čas aj dlhodobým rozvojovým projektom. „Som presvedčený, že ste sa snažili spraviť všetko, čo bolo vo vašich silách,“ myslí si Pellegrini.

Zdôraznil, že je rád, že rezort zdravotníctva môže pokračovať s novým ministrom. Prezident pripomenul, že v tejto funkcii sa od vzniku samostatnej SR vystriedalo najviac ministrov. „Aj to svedčí o tom, že ide o nesmierne náročný rezort, pretože sa priamo dotýka zdravia, ako najvyššej hodnoty mnohých ľudí na Slovensku,“ vyhlásil prezident.

Dodal, že na kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť musia mať ľudia nárok v každej časti Slovenska. Silný štát sa podľa neho musí dokázať o občanov postarať.

Šaško úspešne kandidoval do NR SR

Kamil Šaško sa narodil 5. novembra 1985 v Poprade. Ekonomické vzdelanie nadobudol na London School of Business and Finance, kde sa špecializoval na investičné bankovníctvo, a na University of Sussex, tam sa venoval aplikovanej vede a riadeniu podniku.

Po skončení štúdia pracoval v roku 2013 ako správca portfólia v Otto Money v Londýne, odkiaľ prešiel do Tatra banky v Bratislave na pozíciu privátneho bankára. V rokoch 2014 – 2015 pôsobil na Ministerstve financií SR ako generálny štátny radca v sekcii finančného trhu.

V období rokov 2015 – 2020 pôsobil ako finančný atašé Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli a v rokoch 2017 – 2020 ako finančný radca v rámci Rady EÚ v Bruseli.

Predsedom pracovných skupín Rady EÚ bol v roku 2016 a členom Centra pre finančné inovácie pri Rade EÚ bol v rokoch 2016 – 2020. Od roku 2020 pracoval v Národnej banke Slovenska (NBS) ako expert regulácie a dohľadu.

Členom predsedníctva strany Hlas-SD sa stal v roku 2023. V minuloročných parlamentných voľbách úspešne kandidoval za Hlas-SD do Národnej rady (NR) SR a získal mandát poslanca NR SR. V parlamente však nepôsobil, lebo 25. októbra 2023 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR.

Pozrite si záznam prvého prejavu nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko