Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini podpísal konsolidačný balík, minister Šaško zohnal vyše 100 miliónov na platy zdravotníkov 

Pellegrini zvažoval vrátenie konsolidačného balíka.

Prezident Pellegrini podpísal konsolidačný balík, minister Šaško zohnal vyše 100 miliónov na platy zdravotníkov 
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD) a prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v piatok (18. 10.) oznámil, že po rokovaní s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) a vládnou koalíciou vyrokoval dodatočný balík finančných prostriedkov pre slovenských zdravotníkov. Ide o balík vo výške viac ako 100 miliónov eur na platy zdravotníkov.

Keďže bola splnená podmienka na kompromisné riešenie pre zdravotníkov, prezident Peter Pellegrini podpísal konsolidačný balík. „Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená,“ uviedol.

Šaško povedal, že suma je konečná a už ju nie je možné prekročiť. “Už takto extrémnym spôsobom zasahuje do deficitu budúcoročného štátneho rozpočtu. V rámci tohto balíka ponúkam zdravotným sestrám a záchranárom presne rovnaké podmienky rastu platov, ako mali pred prijatím konsolidačného zákona,“ povedal minister zdravotníctva.

Dodal, že lekárom ponúka rast platov o 6,4 percenta, namiesto aktuálnych troch percent. “Ide o priemerný nárast platu každého lekára v priemere o 163 eur mesačne. Nedochádza k zmrazovaniu ani poklesu platov,“ informoval Šaško. Ich pôvodná požiadavka bola nárast o 252 eur.

Pellegrini ocenil snahu nového ministra pokúsiť sa stabilizovať zdravotnícky personál. “Osobne neverím, že by malý rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou o raste platov lekárov mal, alebo mohol byť dôvodom na to, aby lekári naďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov,“ vyhlásil prezident.

Transakčná daň

Prezident sa tiež rozhodol podpísať zákon o transakčnej dani, považuje ju za nevyhnutnú súčasť konsolidačných opatrení. Zároveň však vyzval vládu, aby do apríla budúceho roka, kedy začne platiť, zvážila úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane.

„Rešpektujem zodpovednosť vlády za toto opatrenie, no napriek tomu ju v tejto oblasti chcem vyzvať na ďalšie kroky. Transakčná daň je viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami tejto dane,“ vyhlásil v piatok Pellegrini.

Otázkou je podľa neho napríklad to, či transakčnú daň majú platiť aj charitatívne mimovládne organizácie, či je správne, aby ju platili všetky obchodné spoločnosti pri posielaní mzdy zamestnancom, prípadne keď presúvajú cez svoj účet prostriedky niekoho iného pri nútenom výkone rozhodnutí.

„Preto verím, že vláda prostredníctvom novely, ktorú už pripravuje, urobí všetko pre to, aby do 1. apríla odstránila nezamýšľané dôsledky zavedenia tejto novej dane na celú našu spoločnosť, čo mohlo byť spôsobené aj jej prijímaním v skrátenom legislatívnom konaní bez náležitých analýz celkových dopadov na všetky časti slovenskej ekonomiky a slovenského hospodárstva,“ doplnil Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika