Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini sa postavil za zdravotníkov, vyzval vládu, aby s nimi rokovala o konsolidácii

Bude od nich závisieť aj jeho prípadný podpis zákona.

Prezident SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia po stretnutí s predstaviteľmi zdravotníctva.
Prezident SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia po stretnutí s predstaviteľmi zdravotníctva.Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR Peter Pellegrini vyzýva vládu SR na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení.

Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy. Uviedol to po utorkovom (8. 10.) rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora. Upozornil najmä na kritiku zámeru spomaliť valorizáciu platov zdravotníkov v rámci konsolidácie.

Pellegrini uviedol, že zdravotníkom, ako ľuďom, ktorí sa starajú o zdravie občanov, dal prísľub, že do podpisu zákona bude pozorovať priebeh rokovaní s vládou. „Či sa podarí alebo nepodarí nájsť kompromis, ktorý by pomohol situáciu zmierniť,“ povedal.

Prezident dodal, že pozorovanie zaváži pri jeho definitívnom rozhodnutí o vrátení alebo podpise častí zákona týkajúcich sa konsolidácie na úkor zdravotníctva.

Hlava štátu apelovala na vládu, aby sa so zdravotníkmi snažila nájsť dohodu. Zdravotníkov požiadal o ústretovosť a ochotu nájsť kompromis.

„Vyzývam vládu a žiadam ju, aby sa snažila o kompromis, aby ho v najbližších dňoch verejnosti oznámila. V prípade, že sa tak nestane a v prípade, že napätie v spoločnosti bude pretrvávať, ba bude narastať, budem nútený toto zobrať do úvahy pri definitívnom rozhodnutí o tom, či zákon v nejakej časti do parlamentu vrátim,“ dodal.

Pozrite si záznam celého vystúpenia prezidenta SR Petra Pellegriniho po rokovaní s predstaviteľmi zdravotníckeho sektora:

Pellegrini o nutnosti konsolidácie

Pellegrini pritom poukázal na nutnosť konsolidácie verejných financií. „Niekoľko posledných rokov veľkého šafárenia a extrémneho zadlženia SR si, žiaľ, vyžaduje aj zásadné rezy vo verejných financiách tak, aby sa Slovensko opäť ozdravilo,“ povedal.

Myslí si však, že vládny kabinet v niektorom sektore nemusí rozpočet znižovať výrazne a môže tak demonštrovať, že je jeho prioritou. „Ja si myslím, že zdravie SR a stav slovenského zdravotníctva v dnešnej náročnej dobe prioritou vlády byť musí,“ uviedol.

Za najvhodnejší v rámci konsolidácie nepovažuje najmä návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov. Poukázal pri tom, že zdravotníci krok vnímajú ako destabilizačný. Strácajú podľa jeho slov dôveru, že sa bude pokračovať v dohodnutých parametroch zlepšovania ich životnej úrovne.

Prezident upozornil na to, že pokiaľ nepríde k úprave konsolidačného balíčka, možno očakávať podávanie výpovedí zdravotníkov z nadčasov a hrozil by kolaps poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Rokovaniu hlavy štátu so zdravotníkmi aj s odchádzajúcou ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko