Na hlavný obsah

Približne dvetisíc severokórejských vojakov sa presúva na západ Ruska k Ukrajine, informuje vojenský zdroj

Dôkazy o ich vyslaní má aj NATO.

Približne dvetisíc severokórejských vojakov sa presúva na západ Ruska k Ukrajine, informuje vojenský zdroj
Na snímke severokórejskí vojaci počas vojenskej prehliadky. Foto: TASR/AP

Približne dvetisíc severokórejských vojakov sa po výcviku presúva na západ Ruska k ukrajinským hraniciam, povedal agentúre Kjódó ukrajinský vojenský zdroj. Informácia prichádza len pár dní po tom, ako juhokórejská spravodajská služba uviedla, že sa v Rusku teraz nachádza asi tritisíc severokórejských vojakov.

Dôkazy o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska má aj NATO. „Ak by tieto jednotky boli určené na boje na Ukrajine, znamenalo by to významnú eskaláciu severokórejskej podpory nezákonnej vojny vedenej Ruskom,“ uviedla v stredu hovorkyňa aliancie Farah Dakhlallahová.

O severokórejských vojakoch v Rusku hovoria aj vysokí predstavitelia Spojených štátov a nemecké ministerstvo zahraničia si kvôli tomu predvolalo chargé d ‚affaires KĽDR. Poľský prezident Andrzej Duda a jeho juhokórejský náprotivok Jun Sok-jol dnes dôrazne odsúdili vyslanie Severokórejských do Ruska, čo môže podľa nich ohroziť globálnu bezpečnosť.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov už v utorok povedal, že vojaci KĽDR zrejme zamieria do Kurskej oblasti, aby tam pomohli ruským jednotkám vypudiť ukrajinských vojakov. Severokórejčania podľa juhokórejských spravodajcov prechádzajú výcvikom, napríklad ako používať vojenskú techniku vrátane bezpilotných lietadiel.

Moskva poprela, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na podporu vojny. Pchjongjang sa k tejto záležitosti nevyjadril. Južná Kórea v utorkovej reakcii uviedla, že môže zvážiť priame dodávky Kyjeva ako súčasť opatrení proti zosilňujúcej vojenskej spolupráci Ruska s KĽDR.

Severná Kórea v posledných rokoch utužila vojenské vzťahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v júni navštívil Pchjongjang. S lídrom Kim Čong-unom tam podpísal obrannú dohodu. Obe krajiny si sľúbili, že bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny. Oba štáty tiež popierajú tvrdenia ukrajinských a západných činiteľov o dodávkach severokórejských zbraní a munície Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet