Na hlavný obsah

Prichádza elektronická peňaženka: Ako má fungovať a čo ponúkne? Veľkú rolu zohrá váš telefón

Zákony mieria do parlamentu.

Prichádza elektronická peňaženka: Ako má fungovať a čo ponúkne? Veľkú rolu zohrá váš telefón
(Ilustračná snímka) Foto: Unsplash

Od budúceho roka budeme používať takzvanú elektronickú peňaženku. Schválila to vláda. Ministerstvo vnútra vyvíja aplikáciu, ktorá bude slúžiť ako občiansky a vodičský preukaz.

Nový systém má byť rovnako bezpečný ako používanie fyzického dokladu. Zákony mieria do parlamentu.

Od 1. januára bude na takéto preukázanie sa stačiť telefón s aplikáciou.

„Zákon umožňuje, aby táto e-peňaženka bola naplnená prvými dvoma dokladmi. Elektronický občiansky v mobile, vodičský preukaz rovnako v mobile a platný, ak sa preukazujete príslušníkom policajného zboru prípadne príslušníkom železničnej polície,“ informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Reportáž o elektronickej peňaženke pripravila do Správ redaktorka Natália Dvoranová:

„Ako poznám Slovákov, tak to bude prijaté tak veľmi, že nebudú tomu veriť. Istá skupina, hlavne mladší ľudia, samozrejme, na to iste skočia, pretože je to také bezpečné, keď už mám raz telefón, aby tam bolo úplne všetko, ale staršia generácia bude špekulovať,“ myslí si šéfredaktor portálu TouchIT Ondrej Macko.

„Človek stiahne aplikáciu a potom dôveryhodným spôsobom svoje údaje z týchto dokladov nahrá do tejto aplikácie. Máme tak rozrobené tie práce, že sme si istí, že takáto aplikácia bude v poriadku,“ deklaroval generálny riaditeľ Sekcie IT a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala.

Bezpečnosť aplikácie

Ondrej Macko bezpečnosť aplikácie nespochybňuje. Tak, ako sa môže zlodej dostať k fyzickým dokladom, môže sa zmocniť aj telefónu. „Samotná bezpečnosť je podľa mňa daná tým, ako sa staráte o ten telefón, nakoľko je on bezpečný. Či ho máte nejakým spôsobom zablokovaný, či už otlačkom prsta alebo nejakým pinom,“ vysvetlil Macko.

Medzi ľuďmi sme zisťovali, či plánujú využiť možnosť občianskeho a vodičského preukazu v telefóne. „Ja si myslím, že áno. Určite to je užitočné, hlavne kvôli tomu, že nemusím si so sebou brať peňaženku,“ myslí si jeden z respondentov. „Nie. Nemám šoferák, s telefónom moc nič moc. Nie, ďakujem pekne radšej,“ vyjadrila sa ďalší.

Ministerstvo vnútra plánuje v budúcom roku rozšíriť aplikáciu o ďalšie doklady, napríklad zbrojný preukaz. Chce rozšíriť aj možnosti, kde sa bude dať dokladmi v aplikácii preukázať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko