Na hlavný obsah

Prokurátor navrhol pre Petra Kažimíra trest odňatia slobody, proces odročili

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022.

Prokurátor navrhol pre Petra Kažimíra trest odňatia slobody, proces odročili
Peter Kažimír a advokát Ondrej Mularčík. Foto: TASR/Jakub Kotian

Proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom odročil samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na 29. novembra a 9. decembra. Obhajoba bude pokračovať v záverečných rečiach.

Dozorujúci prokurátor Peter Mikuláš navrhol pre Kažimíra nepodmienečný trest väzenia s minimálnym stupňom stráženia pre prečin podplácania. Uviedol to vo svojej záverečnej reči.

Obhajca Ondrej Mularčík na piatkovom (11. 10.) hlavnom pojednávaní v záverečnej reči uviedol, že trestné konanie je motivované politickým záujmom s cieľom diskvalifikovať obžalovaného. Tiež zastáva názor, že korunný svedok Imrecze nevypovedal pravdu.

Podľa jeho slov sa tiež v obžalobe ignorovali objektívne zistené skutočnosti. „To, čo je popísané v obžalobe sa naozaj nestalo. Obžaloba v niektorých svojich častiach účelovo skresľuje to, čo sa udialo na pojednávaniach aj v prípravnom konaní,“ tvrdil obhajca.

Súdnemu pojednávaniu s Petrom Kažimírom sa vo večernom Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala aj redaktorka Nina Bálintová. Vypočujte si reláciu vo forme podcastu:

Dozorujúci prokurátor v záverečnej reči poukázal na to, že vina Petra Kažimíra je dokázaná prevažne výpoveďami svedkov, ktoré však hodnotí ako komplexné a výpovedné.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48-tisíc eur.

Súdnemu procesu s Petrom Kažimírom sme sa venovali v relácii Aktuálne :24:

Guvernér NBS na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko