Na hlavný obsah

Prokurátorka Pavlaninová, ktorá vyšetrovala českú novinárku za článok o ezoterickom hnutí, sa vzdala vedúcej funkcie

Novinárka Ciroková hovorí o zastrašovaní.

Prokurátorka Pavlaninová, ktorá vyšetrovala českú novinárku za článok o ezoterickom hnutí, sa vzdala vedúcej funkcie
Novinárka českého webu Seznam Zprávy Kristina Ciroková. Foto: Profimedia/Právo/Petr Horník

Slovenská prokuratúra vyšetruje českú investigatívnu novinárku Kristinu Cirokovú za článok o náboženskom hnutí AllatRa, ktoré sa premenovalo na Tvorivú spoločnosť. Podľa médií s ňou mala byť prepojená prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá českú novinárku vypočúvala.

Prokurátorka členstvo v organizácii odmieta a vzdala sa vedúcej funkcie na žilinskej prokuratúre. Česká novinárka s obvinením zo založenia hnutia potláčajúceho ľudské práva nesúhlasí a hovorí o zastrašovaní.

Redaktorka Kristina Ciroková odmietla podpísať poučenie a s obvinením nesúhlasí. Zdôvodnenie, čím mala spáchať skutok, z ktorého ju vinia, nemá podľa nej reálny základ.

“Že som mala propagovať antikultovné hnutie a mala som sa previniť tým, že som používala termín sekta alebo kult,“ uviedla česká novinárka Kristina Ciroková.

Ciroková tiež nechápe obvinenie zo založenia hnutia potláčajúceho ľudské práva. „Ja som rozhodne žiadne spoločenstvo nezakladala, ani nie som členkou žiadneho takého hnutia. Touto tematikou som sa zaoberala ako novinárka, je to moja práca,“ poznamenala Ciroková.

Zástupca šéfredaktora webu Seznam Zprávy Radek Kedroň hovorí o zastrašovaní ich reportérky. “Sme rozhorčení postupom slovenských orgánov činných v trestnom konaní. Používajú nástroje trestného práva k zastrašovaniu novinárov a k zasahovaniu do výkonu ich práce,“ konštatoval Kedroň.

Šéf hnutia je podozrivý z množstva zločinov

Slovenské ministerstvo vnútra už 19. mája minulého roku varovalo pred Tvorivou spoločnosťou a doslova písalo, že spoločnosť je hybridnou hrozbou a vykazuje známky sekty. Jej šéf Igor Michajlovič Danilov, ktorý sa má skrývať na Slovensku, je na Ukrajine podozrivý z množstva zločinov a je naňho vydaný zatykač.

Krajská prokuratúra v Žiline, ktorú Slovenský rozhlas požiadal o stanovisko napísala, že trestné konanie je neverejné. Kristina Ciroková nie je obvinená, ale iba podozrivá a že Lucia Pavlaninová nie je v prípade dozorujúcou prokurátorkou.

Dodala, že prokurátorka Pavlaninová sa vzdala funkcie vedúcej prokurátorky trestného oddelenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál