Na hlavný obsah

Prvú pomoc pri zástave srdca dostane len jeden z piatich postihnutých. Ako poskytnúť resuscitáciu, aj keď to neviete?

Väčšina prípadov zástavy srdca sa udeje v domácom prostredí.

Prvú pomoc pri zástave srdca dostane len jeden z piatich postihnutých. Ako poskytnúť resuscitáciu, aj keď to neviete?
Ilustračná snímka - poskytovanie prvej pomoci na figuríne. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Prvá pomoc pri zástave srdca za pomoci kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR) je poskytovaná len pri jednom z piatich prípadov. Aj preto si Slovenská resuscitačná rada (SRR) pri príležitosti stredajšieho (16. 10.) Svetového dňa záchrany života pripomína dôležitosť ovládania prvej pomoci.

„Hlavným cieľom SRR je neustále zvyšovať povedomie verejnosti o tom, aké dôležité je vedieť základné postupy resuscitácie. Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť, je, že neurobia nič,“ informuje predseda a zakladateľ SRR MUDr. Jozef Kőppl.

„Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky,“ dodáva s tým, že prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, ale o vôli. „Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy,“ podotýka Kőppl.

Podľa SRR je resuscitácia poskytovaná rukami efektívna a môže byť vykonávaná kýmkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Mnohí sa KPR neodvážia poskytnúť z obavy, že postihnutému ublížia alebo nevedia, čo majú robiť.

Postup resuscitácie dospelého jedným záchrancom:

Ako poskytnúť prvú pomoc

Resuscitačná rada netrénovaným odporúča, aby v naliehavej situácii využili KPR s použitím oboch rúk za pomoci kompresií hrudníka v nasledujúcich troch krokoch:

  • Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha.
  • Zavolať 155 / 112.
  • Stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do doby, kým dorazí profesionálna pomoc.
Na snímke návod k prvej pomoci.
Ako postupovať pri poskytovaní prvej pomoci.Foto: Slovenská resuscitačná rada

SRR zdôrazňuje, že akákoľvek pomoc je lepšia ako žiadna. „Na to, aby sme vedeli pomôcť, nemusíme mať zdravotnícke či medicínske vzdelanie. Dokáže to každý, aj laik. Stačí absolvovať kurz prvej pomoci,“ dodáva.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na profesionálny akreditovaný kurz. Jeho lektormi sú zdravotnícki operátori, ktorí denne pomáhajú na linke 155. Kurzy ponúka Slovenský Červený kríž, Dobrovoľná civilná obrana aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby.

„K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma (približne v 70 percentách prípadov), kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia, ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj- až trojnásobne,“ ozrejmuje SRR.

Postup resuscitácie dospelého dvomi záchrancami:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko