Na hlavný obsah

PS upozorňuje na hromadné prepúšťanie v rezorte diplomacie. Minister Blanár reaguje, že musia šetriť

Prepustiť musia desať percent zamestnancov.

PS upozorňuje na hromadné prepúšťanie v rezorte diplomacie. Minister Blanár reaguje, že musia šetriť
Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR/AP

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko upozornilo na hromadné prepúšťanie zamestnancov na ministerstve zahraničných vecí. Podľa ich slov by malo ísť o druhú vlnu čistiek, ktorá rezort pripraví o množstvo odborníkov.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) povedal, že žiadne čistky sa nekonajú. Ale kvôli šetreniu v rámci konsolidácie musia prepustiť desať percent zamestnancov.

Minulý týždeň podľa poslanca Tomáša Valáška (PS) vydal minister a vedenie rezortu pokyn prichystať zoznam ďalších mien ľudí, ktorých prepustia.

„Bavíme sa tu podľa našich zistení asi o 50 ľuďoch, na ktorých má dopadnúť sekera. Tomuto rozhodnutiu nepredchádzal žiadny personálny audit, žiadna vízia reformy alebo zefektívnenia práce ministerstva,“ uviedol Valášek.

„Mimochodom riadiaci pracovníci dostali 24 hodín na to, aby nominovali ľudí, ktorých má potom vedenie vyhodiť. To sú metódy, za ktoré by sa nehanbili ani komunistickí normalizátori,“ dodal Valášek.

Podľa ministra Blanára sa prepúšťanie netýka žiadnych diplomatov. „Vážim si každého diplomata, ktorý si robí svoju prácu profesionálne. Je tu normálna rotujúca obmena všetkých diplomatov a ak budeme robiť konsolidáciu, tak sa to bude týkať všetkých zamestnancov. To znamená, že nie všetci zamestnanci sú diplomati,“ reagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko