Na hlavný obsah

Putin nepoprel, že Severná Kórea vyslala svojich vojakov do Ruska. Kritizoval rozširovanie NATO

Obvinil Západ, že eskaloval krízu na Ukrajine.

Putin nepoprel, že Severná Kórea vyslala svojich vojakov do Ruska. Kritizoval rozširovanie NATO
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin vo štvrtok (24. 10.) nepoprel tvrdenie, že Severná Kórea vyslala svojich vojakov do Ruska, napísala agentúra Reuters. Šéf Kremľa na tlačovej konferencii po samite skupiny BRICS dodal, že je na Moskve, ako naplní zmluvu o vzájomnej obrane, ktorú tento rok uzavrela s Pchjongjangom.

Spojené štáty uviedli, že majú dôkazy, že KĽDR vyslala do Ruska tritisíc vojakov na možné nasadenie v bojoch na Ukrajine. Reuters podotýka, že by išlo o výraznú eskaláciu konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo predvlani vo februári.

Putin odpovedal na otázku týkajúcu sa satelitných snímok zachytávajúcich presuny severokórejských vojakov. „Snímky sú závažná vec. Ak existujú snímky, potom niečo odrážajú,“ povedal.

Zároveň obvinil Západ, že eskaloval krízu na Ukrajine a že do vojny sa priamo zapojili aj dôstojníci a inštruktori NATO. „Vieme, kto tam je, z akej európskej krajiny NATO je a ako svoje úlohy vykonáva,“ povedal šéf Kremľa.

Ruská armáda podľa neho postupuje vo všetkých úsekoch frontu a pre jej postup uviazol veľký počet ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti. Do tohto regiónu na raziu Ruska v auguste prenikla ukrajinská armáda v snahe zmierniť tlak ruskej ofenzívy na Donbase na východe krajiny.

Kritizoval rozširovanie NATO

Putin vo štvrtok tiež obvinil Západ z nespravodlivého rozširovania Severoatlantickej aliancie, píše agentúra TASS. Rusko to podľa svojho prezidenta zmení.

Rusko žiadalo zahraničných partnerov, aby sa NATO na východ nerozširovalo, pretože to narúša ruskú bezpečnosť. Západ však tieto výzvy podľa ruského prezidenta ignoroval. „Oni to napriek tomu urobili. Je to spravodlivé? Nie je tu žiadna spravodlivosť a my chceme túto situáciu zmeniť a dosiahneme to,“ citovala agentúra TASS šéfa Kremľa.

Veľkú vlnu rozšírenia NATO zažila na prelome tisícročí, keď do nej vstúpili viaceré stredoeurópske a východoeurópske krajiny. V dôsledku vpádu ruskej armády na ukrajinské územie, ktorý Moskva začala vo februári 2022, sa k NATO pripojili Fínsko a Švédsko.

O prijatie do Aliancie sa usiluje aj Ukrajina, ktorá sa tretím rokom za podpory Západu bráni ruskej invázii. Šéf NATO Mark Rutte minulý týždeň pri schôdzke ministrov obrany členských krajín bloku vyhlásil, že je jasné, že Ukrajina členom Aliancie bude, je iba otázkou, kedy sa tak stane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet