Na hlavný obsah

Vladimir Putin využíva kúzelnícke triky, píše rakúsky denník. Ide o vojnu na Ukrajine

Práve to znemožňuje racionálne rokovania o mieri.

Vladimir Putin využíva kúzelnícke triky, píše rakúsky denník. Ide o vojnu na Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putinove magické triky ohľadom vojny na Ukrajine – to je titulok komentára rakúskeho denníka Standard. Píše, že ruský prezident chce so svojou propagandou odpútať pozornosť od toho, že ukradol územie a vyhlásil ho za svoje. Práve to podľa denníka znemožňuje racionálne rokovania o mieri. Téme sme sa venovali v relácii Rádia Slovensko Čítanie zo zahraničnej tlače.

Pri počúvaní najnovších správ z Ruska napadá autorovi článku stratégia, ktorú okrem Vladimira Putina používajú aj kúzelníci – odpútať pozornosť od toho, čo sa deje, aby sa dosiahol želaný efekt.

Najprv ruská vláda schválila zoznam 47 cudzích štátov a území, ktorých neoliberálne postoje údajne predstavujú hrozbu pre ľudí s „tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami“.

Potom vydala novú jadrovú doktrínu, píše rakúsky denník Standard. Každý, kto akceptuje, že Krym, Donbas alebo akákoľvek iná oblasť s „tradičnými ruskými“ hodnotami je ohrozená – možno tam patria aj pobaltské krajiny a Moldavsko, alebo že ukrajinský národ je absurdný moderný konštrukt, prepadol Putinovmu triku.

Jeho kombinácia propagandistických stratégií prakticky znemožňuje racionálne mierové rokovania.

Ak k tomu pridáme tretiu Putinovu stratégiu podvodu – vykreslenie brutálnej dobyvačnej vojny ako obranu duchovných hodnôt – zdá sa, že jeho podvod je takmer neprekonateľný.

Všetka naša nádej teraz spočíva v slove „takmer“. Uzatvára autor komentára v rakúskom denníku Standard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet