Na hlavný obsah

Premiér Fico pozýva ukrajinskú vládu na ďalšie stretnutie, ministri podpísali spoločné memorandá

Ministri podpísali spoločné memorandá.

Premiér Fico pozýva ukrajinskú vládu na ďalšie stretnutie, ministri podpísali spoločné memorandá
Na snímkepredseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ. Foto: TASR/Roman Hanc

Vláda SR má záujem pokračovať v podobných medzivládnych konzultáciách s Ukrajinou. Ukrajinskú vládu preto pozýva na ďalšie spoločné stretnutie, ktoré by sa uskutočnilo v januári alebo februári budúceho roka. Po skončení spoločného rokovania s Ukrajinou pri Užhorode o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predseda vlády SR sa zároveň hlási ku každému plánu, ktorý má zaručiť mier na Ukrajine. „Pokiaľ by súčasťou veľkého mierového samitu, ktorý má byť v určitom okamihu, mali byť stretnutia na nižšej úrovni, možno na úrovni, keď bude treba prerokovať čiastkové parametre veľkého samitu, ponúkam slovenskú pohostinnosť,“ uviedol Fico.

Slovensko by podľa neho pri takejto príležitosti nešetrilo zdrojmi ani energiou a urobí všetko pre to, aby prípadná konferencia bola maximálne úspešná.

Po spoločnom stretnutí ministri vnútra, školstva a pôdohospodárstva slovenskej a ukrajinskej vlády podpísali spoločné memorandá. Išlo o dohodu, ktorá má implementovať dohodu o readmisii.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vysvetlil, že ide o zdokonalenie algoritmu návratu Ukrajincov domov. Ďalej podľa Šmyhaľa podpísali memorandum o vzájomnom pochopení Ukrajiny a Slovenska, ktoré predpokladá podporu ukrajinských študentov a učiteľov na Slovensku. Hovorí sa tam aj o priamej spolupráci medzi vzdelávacími inštitúciami v inovačnej činnosti.

Ministri pôdohospodárstva podpísali memorandum o spolupráci. „Očakávame tu podporu v eurointegrácii Ukrajiny, obzvlášť čo sa týka našej legislatívy k európskym štandardom,“ doplnil Šmyhaľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko