Na hlavný obsah

Rakovina prsníka trápi desaťtisíce Sloveniek. Lekári apelujú na prevenciu

Hoci prehliadky hradia poisťovne, chodí na ne 15 percent žien.

Rakovina prsníka trápi desaťtisíce Sloveniek. Lekári apelujú na prevenciu
Inštruktáž samovyšetrenia prsníkov. Foto: STVR

Na Slovensku má diagnostikovanú rakovinu prsníka vyše 30-tisíc žien. Ochoreniu ročne podľahne takmer 900 z nich. Tretinu pacientiek by sa pritom podarilo zachrániť, ak by prišli na vyšetrenie včas. V rámci Ružového októbra preto lekári vyzývajú na prevenciu.

Tridsaťpäťročnej Stanislave diagnostikovali rakovinu prsníka pred piatimi mesiacmi. Na svoju prvú reakciu si spomína celkom presne.

„Tak, samozrejme, veľmi zlá. Pretočí sa vám pred očami celý svet. Ale postavila som sa k tomu tak, že ideme bojovať. Samozrejme, môžete vždy liečbu odmietnuť, ale myslím, že každý tu má ešte prečo byť a bojovať,“ povedala onkologická pacientka Stanislava Fekete.

Pre Stanislavu to boli najmä manžel a desaťročná dcéra. Oporu v čase liečby má aj v iných pacientkach.

„Snažíme sa vytvárať takú komunitu a príjemný intímny priestor, aby sme tým našim členkám podali pomocnú ruku práve v tom období, keď im ochorenie diagnostikovali,“ vysvetlila predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová.

Ružovému októbru sa v Správach :24 venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Potreba samovyšetrenia prsníkov

Kolobeh vyšetrení sa u Stanislavy rozbehol potom, keď si na prsníku nahmatala hrčku. „Budem apelovať na to, aby si ženy robili určite samovyšetrenie prsníkov. To bol ten paradox, že ja som bola v piatok na preventívnej prehliadke a v nedeľu sama som si nahmatala hrčku,“ povedala Stanislava.

Na samovyšetrenie apelujú aj lekári. Až 70 percent hrčiek si totiž pacientky objavia samé. „Ona by nemala čakať na vývoj nejakých príznakov, ale každý mesiac po ukončení menštruačného cyklu, to znamená ten šiesty až siedmy deň po ukončení menštruácie, kedy prsník stratí tú denzitu, vyšetriť palpačne ten prsník v ľahu aj v stoji,“ vysvetlil primár Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici Ivan Turčan.

Okrem samovyšetrenia sú podľa lekárov dôležité aj preventívne prehliadky. Ročne na ne pozvú vyše 360-tisíc Sloveniek.

Hoci sú prehliadky hradené z poistenia, chodí na ne len 15 percent žien. Pritom, ak sa ochorenie zachytí v rannom štádiu, liečba je u drvivej väčšiny pacientiek úspešná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko