Na hlavný obsah

Rakúsko testovalo nový varovný systém. Upozornenie o blížiacej sa katastrofe pošle aj do mobilov

Rakúšanom rozozvučal telefóny testovací varovný signál.

Rakúsko testovalo nový varovný systém. Upozornenie o blížiacej sa katastrofe pošle aj do mobilov
Rakúske testovacie upozornenie na telefóne. Foto: STVR

Rakúsko testovalo spolu so sirénami nový varovný systém. Obyvateľom posiela správy o prípadnej katastrofe priamo do mobilných telefónov. Varovanie sa spúšťa automaticky a nie je potrebná žiadna aplikácia.

Sirény a nový varovný systém otestovali po celom Rakúsku dvakrát. Prvé varovanie zaznelo krátko pred 12.00 h. Spolu so zvukom sirén zaznel na mobiloch alebo smartfónoch varovný tón, ktorý sa dal zrušiť. Druhé varovanie otestovali o 12.45 h.

„Pri druhej skúške sa postupne jednotlivými provinciami vysielal signál na najvyššej úrovni. Keďže ide o núdzový poplach, tak tento signál sa nedá stlmiť ani zrušiť,“ opísal hovorca ministerstva vnútra Rakúska Patrick Maierhofer.

Viac o novom varovnom systéme v Rakúsku zisťoval v relácii Aktuálne :24 redaktor Pavel Achs:

Ľudia, ktorí si takýto núdzový signál neželajú, musia svoj mobilný telefón buď prepnúť do letového režimu, alebo vypnúť.

„Funguje to tak, že tento signál sa vysiela podobne, ako vysiela rozhlasová stanica. Mobilné telefóny ho prijímajú a premieňajú na varovanie,“ priblížil expert na mobilnú komunikáciu Gregor Wagner.

Technológia nového varovného systému dokáže vyslať textové správy s varovným signálom na celom území Rakúska alebo len v jednotlivých regiónoch. Napríklad ako nedávno počas povodní v Dolnom Rakúsku.

„To všetko funguje za predpokladu, že je tam signál mobilnej siete. Môže to byť od akéhokoľvek operátora. Len tam jednoducho musí nejaká byť. A samozrejme, telefón nesmie byť v letovom režime,“ pripomenul Wagner.

Rakúske úrady vopred informovali obyvateľov, že na varovné textové správy netreba odpovedať. Mohli ho počas testovania dostať aj Slováci, ktorí žijú pri rakúskych hraniciach a sú pripojení na rakúsku mobilnú sieť.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet