Na hlavný obsah

Rekonštrukcia banskobystrickej nemocnice ovplyvnila patológiu: Ak je pitva potrebná, telá prevážajú cez tri okresy

Na cenách pohrebov by sa vzdialenosť odraziť nemala.

Rekonštrukcia banskobystrickej nemocnice ovplyvnila patológiu: Ak je pitva potrebná, telá prevážajú cez tri okresy
Ilustračná snímka patológie Foto: STVR

Rekonštrukcia v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici výrazne zasiahla aj do fungovania patológie. Pitvy tam nerobia a v prípade, že ich lekár nariadi, vozia telá cez tri okresy do Lučenca.

Patológie na Slovensku prevádzkuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V prípade banskobystrickej nemocnice museli hľadať náhradné riešenie.

„Na tú dobu, kým nevybudujeme nové pracovisko, tak sme hľadali možnosť výkonu pitiev niekde inde. Po veľmi ústretovej diskusii sme našli pracovisko v Lučenci, ktoré sme kedysi mali a prevádzkovali. Tam sme teraz dočasne umiestnili prevádzku,“ informoval predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič.

„V prípade, že obhliadajúci lekár nariadi pitvu, z odbornej kompetencie ju vykonáva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aktuálne pobočka Lučenec, kde telo prevezme splnomocnená pohrebná služba,“ uviedla hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Situácii v patológiou v banskobystrickej nemocnici sa v Správach venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Lučenecká nemocnica je od banskobystrickej vzdialená zhruba 80 kilometrov. Na cenách pohrebov by sa vzdialenosť odraziť nemala.

„Ak si ľudia myslia, že sa to prejaví na cenách pohrebu a pochovania, tak absolútne vôbec. Pretože to všetko platí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a v rámci policajného vyšetrovania zase polícia,“ ubezpečila majiteľka pohrebnej služby v Banskej Bystrici Marta Selecká.

Pohrebné služby tiež ubezpečujú pozostalých, že prevozy zosnulých nepredĺžia ani organizáciu posledných rozlúčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny