Na hlavný obsah

Rezort kultúry zamietol Prešovu žiadosť o financie na obnovu hradieb: Zdôvodnenie nesedí, upozornil primátor

Proti rozhodnutiu rezortu sa prešovská radnica mieni odvolať.

Rezort kultúry zamietol Prešovu žiadosť o financie na obnovu hradieb: Zdôvodnenie nesedí, upozornil primátor
Hradby v Prešove. Foto: STVR

Prešovská radnica kritizuje zdôvodnenie, ktoré dostala od rezortu kultúry. Ide o vysvetlenie, prečo neuspela so žiadosťou o financie na projekt obnovy hradbového múru. O financie žiadala v rámci výzvy Obnovme si svoj dom. Peniaze na projekt mesto od rezortu nedostane.

Radnica by chcela opraviť historický hradbový múr v centre mesta, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Uvítalo by to aj miestne gymnázium, ktoré má pri múre športovisko.

„Nakoľko tento múr je v havarijnom stave, nemôžme na hodinách telesnej výchovy úplne využívať tento areál, vzhľadom na to, že je to nebezpečné,“ uznal riaditeľ Gymnázia Konštantínova v Prešove Stanislav Šanta.

Škola preto žiadala radnicu, aby múr opravila. Na stav dopláca aj tým, že sama nemôže žiadať o peniaze na multifunkčné ihrisko.

Konfliktu prešovskej radnice a ministerstva kultúry sa v Správach z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

„Pokiaľ by sme tu už postavili multifunkčné ihrisko a zrazu sa ten múr išiel rekonštruovať, ihrisko by sa znehodnotilo,“ konštatoval Šanta.

Radnica v rámci programu Obnovme si svoj dom požiadala o peniaze na vypracovanie projektovej dokumentácie a archeologický výskum. Chcela 52-tisíc eur, no neuspela.

„Dotácie z tohto programu nie sú nárokovateľné. Je to dobrovoľný príspevok štátu a nikto naň nemá zákonný nárok,“ zaznelo v stanovisku ministerstva kultúry SR.

Projekt získal viac bodov ako ostatné

Primátor Prešova reaguje, že neupiera právo rezortu kultúry rozhodnúť o pridelení dotácie. Rozhorčilo ho však, že v zdôvodnení rezort uviedol aj hodnotenie odbornej komisie. Projektu však dala viac bodov než iným, ktoré napokon financie získali.

„Nesedí tam ani stav, lebo toto je havarijný stav. Akokoľvek sme sa na úrade pozerali na to stanovisko, tak sme nenašli rozumné zdôvodnenie, okrem toho, že niekto jednoducho rozhodol. Ak niekto rozhodne, mal by za to preberať aj zodpovednosť a nemal by posielať akoby výhovorku,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Proti rozhodnutiu rezortu sa radnica mieni odvolať. Podľa ministerstva išlo o transparentný proces. Hodnotenia komisie sú dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu, no nie sú jediným kritériom.

„Ministerka kultúry môže zasiahnuť do rozhodovacieho procesu ohľadom prideľovania dotácií v akomkoľvek rozsahu,“ písalo sa v stanovisku ministerstva kultúry SR. Ak radnica s odvolaním neuspeje, chce na projekt použiť vlastné financie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny